Foto: Cata Portin. Glädjeyra på demokraternas valvaka i Las Vegas.

Hbl i USA: "Det ger mig hoppet tillbaka"

Taket håller på att lyfta i festsalen på Mandalay Bays kongresscenter i Las Vegas när de magiska orden för första gången syns på storskärmen: Obama re-elected (Obama återvald).

LAS VEGAS

Folk hoppar, dansar, kramar och skrattar. Några gråter, en annan håller sig i håret och stirrar på skärmen som om hon inte kan tro sina ögon.

De stora amerikanska medierna har just utropat seger för demokraten Barack Obama och supportrarna som samlats på Mandalay Bay skriker ut sin glädje – och skriker och skriker.

Salen är fylld av överlyckliga människor som inte kan sluta hoppa och göra high fives.

– Jag är helt extatisk. Jag hade redan hunnit bli orolig för hur det kommer att gå, men det här ger mig hoppet tillbaka, säger Ian Gallogly.

Han är från Massachusetts och studerar i Kalifornien. I går på morgonen hoppade han och fyra studiekompisar i bilen och körde till Nevada för att hjälpa till med valarbetet.

– Det finns en miljon orsaker till att jag stöder Obama: sjukvård, kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar, homosexuellas rättigheter, invandring...

22-åriga Skylar Lawniczak står på en stol för att försöka se hur det gick för den lokalpolitiker hon arbetat för. Hon är så ivrig över Obamas seger att hon snubblar på orden.

– Jag kan inte tro det, jag är så glad, jag är mer än glad, säger hon.

– Jag stöder Obama för att jag är lesbisk och han är den första presidenten som någonsin har stått upp för homosexuellas rättigheter.