Spencer Platt/ LEHTIKUVA

Obama på besök i ödelagt New Jersey

Medan miljoner människor i nordöstra USA stretade sig tillbaka till ett normalt liv efter stormen Sandy, for president Barack Obama till New Jersey för att se förödelsen med egna ögon.

Delstatens republikanske guvernör Chris Christie är full av beröm för hur Obama och de federala myndigheterna hanterat katastrofen.
- Den federala regeringens gensvar har varit toppen. Jag talade vid midnatt personligen med presidenten i telefon, sade Christie i NBC:s program Today.

- Amerika är med er. Vi står bakom er och vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa er tillbaka på fötterna, sade Obama i tisdags.

Det faktum att Obama och Christie tillsammans skulle besöka drabbade områden väckte uppmärksamhet, eftersom Christie inte är vilken republikansk guvernör som helst. Han är förhållandevis ung, 50 år, och har pekats ut som möjlig presidentkandidat 2016 om Mitt Romney förlorar valet i nästa vecka. Han var en av huvudtalarna vid Republikanernas konvent och ledde partiets kritik mot Obama.

Förstörda stränder

På frågan varför han nu öser beröm över presidenten, en vecka före valet, svarade Christie:

- Om ni tror att jag just nu bryr mig ett skvatt om presidentvalspolitik så känner ni inte mig, sade han.

Christie är förkrossad över skadorna på delstatens uppskattade stränder och säger att de kanske aldrig kan återställas till sin tidigare skönhet. Utan tvekan ska strandlinje återställas så gott det går är hans uppfattning.

- Den kommer att vara annorlunda för att många av de bildmässiga saker som gjorde den till vad den var är nu borta och nedsköljt i oceanen, sade Christie till nyhetskanalen CNN.

Förorenad gyttja

Även järnvägen skadades svårt i delstaten. Enligt Christie har stora sektioner av järnvägsspåren spolats bort. Många lok och tågvagnar förstördes också i översvämningarna. Varenda järnvägslinje har fått stora skador enligt guvernören.

Stormen lämnade efter sig stor förödelse även i åttamiljonersstaden New York. Guvernören varnade på onsdagen för att gyttjan som blev kvar efter översvämningarna kan vara förorenad av avloppsvatten och kemikalier.

"Tvätta och desinficera allt som blev blött", uppmanade han på Twitter.

President Obama ställde in sin valkampanj helt i tre dagar till följd av stormen. På torsdagen ger han sig åter ut i valstriden med ett besök i vågmästarstaten Nevada.