Foto: Lehtikuva

Samlingspartiet störst igen

Samlingspartiet behöll ställningen som största parti i kommunalvalet.

Samlingspartiet fick flest röster i kommunalvalet, 21,9 procent. Partiet tappade trots allt 50 000 röster, vilket var mest av alla pertier.

Socialdemokraterna fick 19,6 procent av rösterna och Centern kom på tredje plats med 18,7 procent. Väljarstödet för Socialdemokraterna sjönk för första gånger under 20 procent. Centern och andra sidan gjorde ett bättr val än väntat.

Sannfinländarna är det enda partiet som ökat stödet sedan kommunalvalet 2008. Sannfinländarnas stöd ökade med 7 procent och stannade på 12,3 procent.Sannfinländarna ficj 170 000 röster mer än i valet 2008.

De gröna fick 8,5 procent och Vänsterförbundet 8,0. Båda partierna gjorde bra resultat i Helsingfors och i Åbo

SFP gjorde ett ganska bra val och fick 4,7 procent av rösterna, vilket är lika mycket som år 2008. SFP var förutom Sannfinländarna det enda partiet som inte backade. SFP fick sina första mandat i Lappland. I Åboland gjorde partiet ett dåligt resultat.

SFP var tillsammans med Sannfinländarna enda parti som inte gick bakåt.

Kristdemokraterna fick 3,7 procent. Päivi Räsänen förklarade förlustem med att Sannfinländarna nu är med och delar på potten.

Kontrollräkningen inleddes

Kontrollräkningen av rösterna i kommunalvalet inleddes i dag på måndag. I kontrollräkningen går man igenom alla röster och bestämmer vilka röstsedlar som godkänns och vilka som kasseras. Sammanlagt röstade omkring 2,5 miljoner finländare.

Kommunernas centralvalnämnder fastställer det slutgiltiga valresultatet efter att kontrollräkningen är klar på onsdag kväll.

Valdeltagandet var mycket lågt i år, bara 58,2 procent av den röstberättigade befolkningen röstade. I kommunalvalet 2008 röstade 61,3 procent.

Läs hur valet utvecklades minut för minut här.