Statsåklagare Mika Illman. Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

Riksåklagaren kan väcka åtal om hot mot minister

Riksåklagaren kan besluta om att väcka åtal om olaga hot mot en minister om vägande allmänt intresse föreligger, säger statsåklagaren Mika Illman.

Mika Illman tar inte ställning till det mordhot som försvarsminister Carl Haglund (SFP) fått per e-post, men säger att polisen utreder ärendet först och sedan kan riksåklagaren bedöma om det allmänna intresset kräver att åtal väcks.

–I sådana här fall kan det nog bli frågan om åtal, säger Illman.

Olaga hot är vanligtvis ett målsägandebrott. Haglund själv vill inte föra saken till åklagaren.

Riksåklagaren driver som bäst ett åtal i Högsta domstolen mot en man som på ett webbforum hotat Matti Vanhanen (C) som då var statsminister och Jyrki Katainen (Saml) som var finansminister. Ministrarna ville inte gå vidare i frågan. Både Helsingfors tingsrätt och Helsingfors hovrätt har förkastat åtalet.

Åbo hovrätt dömde däremot en man från Urjala till tre månaders villkorligt fängelse och 40 dagsböter för att han grundat en grupp på Facebook som han kallade ungefär "jag är beredd att sitta några år på kåken för mordet på Astrid Thors". Thors (SFP) var då migrations- och Europaminister.

–Den allmänna synpunkten är att om attityden alltid är den att man inte vidtar åtgärder lever fenomenet kvar. Men om det blir konsekvenser kan fallen minska, säger Illman.

Orkar inte med process

Carl Haglund fick ett mordhot per e-post efter att han blivit intervjuad av tidningen Pohjalainen som i söndags skrev om den intensiva kampen om de svenska rösterna mellan SFP och Samlingspartiet i Kristinestad. Enligt Haglund är mannen aktiv i Sannfinländarna. Mannen har senare skrivit ett långt e-postmeddelande där han ber om ursäkt.

–Men man kan ju inte den ena dagen hota med mord och den andra dagen be om ursäkt.

Haglund säger ändå att han inte vill gå vidare i frågan för sin och sin familjs skull.

–Jag har mycket på gång och orkar inte med någon upprivande process.

Sedan Haglund blev partiledare har han fått flera hotfulla e-postmeddelanden och ett tidigare mordhot.

–Men det här hotet var mer detaljerat, säger Haglund till FNB.

Han vill inte beskriva hotet närmare eftersom det pågår en polisutredning om saken.

Det var tidningen Ilta-Sanomat som var först med nyheten om mordhotet.