LEHTIKUVA / AFP PHOTO/STR

Finlands konsul har träffat finländarna

Finlands konsul har träffat de två finländarna som var ombord på fartyget Estelle, uppger Utrikesministeriet. Konsuln fick träffa dem bara i ett par minuter och inget betydelsefullt framkom då. Finlands, Sveriges och Norges konsuler ska träffa besättningen på ett förvarshäkte senare idag.

Finlands, Sveriges och Norges konsuler ska träffa besättningen på ett förvarshäkte senare idag.
Israel förvarnade om att besättningen kommer att anhållas. Helena Tuuri, chef för Utrikesministeriets enhet för Mellanöstern och Afrika, vet inte om finländarna tänker anföra klagomål om anhållningen.

 -Om de inte anför klagomål kan de avvisas med följande lämpliga flyg.

Fartyget Estelle som var på väg till Gaza anlände till hamnen Ashdod i södra Israel sent på lördagskvällen. Fartyget som seglade under finsk flagg eskorterades av två fartyg i den israeliska marinen.

Helena Tuuri säger att det är praxis i Israel att konsuln får träffa gripna medborgare.

Utrikesministeriet visste inte på lördagseftermiddagen när Estelle kommer att föras till hamn och har inte heller lyckats kontakta fartyget.

–Den vanliga proceduren är att fartyget förs i land och personerna ombord anhålls. Efter det har de 72 timmar på sig att skriftliga överklaga anhållandet. Om de inte gör det kan de utvisas omedelbart, det vill säga att de sätts på nästa flyg.

–Om de motsätter sig anhållandet kan de överklaga och överklagan ska behandlas inom 96 timmar från anhållandet.
Tuuri understryker att den finska staten inte har något att göra med folkrörelsers verksamhet.

–Men Finlands politiska ställning är klar. Den är den samma som EU:s, det vill säga att blockaden av Gaza bör hävas. Det vet också israelerna. Om blockaden är laglig eller inte är en svårare juridisk fråga. Internationella experter är till och med oense om det.