Colombianska utredare inledde i veckan ett möte för närstående till personer som försvunnit, tvångsrekryterats eller kidnappats av Farc-gerillan. EPA/MAURICIO DUENAS

Norge öppnar dörren för fred i Colombia

I morgon är det meningen att fredsförhandlingar inleds i Oslo mellan den colombianska regeringen och gerillan Farc. Det är en konflikt som går tillbaka ända till 1964. Norge kommer inte att medla i konflikten, utan bara underlätta för parterna att mötas.

Än så länge har parterna inte ens blivit eniga om ett eldupphör och det är osäkerhet in i det sista. Förhandlingarna har redan skjutits upp en vecka.

Det var meningen att delegationerna skulle ha kommit till Oslo på söndag kväll, men i går hade ingendera parten ens kommit i väg till Norge ännu. Dåligt väder har stört flygtrafiken i Colombia de senaste dagarna och dessutom säger sig gerillagruppen ha stött på problem med att få internationella arresteringsorder mot  flera av Farcs förhandlare hävda.

– Det är parterna själva som äger processen. Det är nu den mest krävande perioden inleds, säger Gry Larsen, som är statssekreterare på det norska utrikesministeriet.

”Kan tala med alla”
Farc är en kommunistisk gerilla som allt mer finansierat sin verksamhet med narkotikahandel, utpressning, kidnappningar och bankrån. Gerillans viktigaste krav under förhandlingarna är att det genomförs en jordreform.

Farc står på både USA:s och EU:s terrorlista och tros bestå av 8 000 personer.

– Ett skäl till att Norge så ofta får frågan om att hjälpa till vid genomförandet av fredsförhandlingar är att vi kan tala med alla sidor, säger Gry Larsen.

Det är framför allt det att Norge inte är medlem av EU som gör att landet står friare. Samtidigt är det medlem av Nato och har täta band till USA.

I Farcs delegation kommer Jesus Carvajalino, mer känd under sitt täcknamn Andres Paris, att delta. Han säger i en intervju med nyhetsbyrån Reuters i Havanna på Kuba, att colombianerna längtar efter fred.

– Om man ser på stödet för en fredlig lösning, så är chansen att lyckas mellan 75 och 80 procent.

Något snabbt genombrott räknas det ändå inte med. Farc kommer att be om en vapenvila genast då förhandlingarna inleds.

Colombias president Juan Manuel Santos har avvisat detta och till och med lovat att intensifiera de militära operationerna medan förhandlingarna pågår.

– Idén om att de måste döda alla gerillasoldater är det som hållit liv i konflikten i 50 år. Om de fortsätter att hålla fast vid den idén kommer vi att fortsätta i 50 år till, säger Andres Paris.

Läs mer om fredsaförhandlingen och Norges roll i dagens tidning!