Sanningens minut för Farc-gerillan

Arméns spektakulära fritagning av 15 fångar ur Farcs stora gisslan, däribland toppolitikern Ingrid Betancourt, innebär att gerillans position är försvagad. Farc har länge försökt växla de kändaste fångarna mot fängslade gerillakrigare, men nu är de viktigaste befriade.

Det här är inte Farcs första förlust i år. I mars förlorade gerillan ett par ledande gestalter i en armeräd. Lite senare avled den högsta ledaren Manuel Marulanda i en hjärtattack. Och i början av juni tog Venezuelas president Hugo Chávez avstånd från Farcs hårda metoder.

Colombias regering anklagade ända fram till årsskiftet Chávez för att finansiera gerillan. I januari medverkade Chávez i en medlingsoperation som ledde till att några fångar ur gisslan frigavs. Och för en månad sedan sade Chávez offentligt att "gerillakrigens tid är förbi". I en tv-intervju uppmanade han Farc att frige hela gisslan. Farc lydde inte, i stället förödmjukades gerillan av Colombias armé.

Farc är försvagat, men inte kraftlöst. Alltjämt har marxistgerillan hundratals mindre kända fångar i olika läger i djungeln. Den finansierar verksamheten genom kokainsmuggling.

Colombias befolkning går fortfarande inte säker. Förutom Farc har landet paramilitära högerstyrkor (som också de finansierar verksamheten med kokainhandel) och en drogmaffia som inte skonar deras liv som hamnar i vägen för affärerna.

Frigivningen av Betancourt är en delseger över den politiska terrorn, men drogterrorn fortsätter.

BJÖRN SUNDELL

09-1253 231, bjorn.sundell@hbl.fi