Foto: AFP/Lehtikuva/STR

Estelle-befäl: Israel utövar påtryckningar mot oss

Aktivisterna ombord på finskflaggade Estelle fortsätter seglatsen mot Gaza trots Israels hot om att stoppa fartyget.

Det svenskägda fartyget Estelle är på väg mot Gaza med förnödenheter till sjukhus och skolor. I den senaste vändningen har Israels FN-ambassadör Ron Prosor bett FN att sätta stopp för Estelle. Prosor uppmanar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att vidta åtgärder för att stoppa "provokationen".

– Det här är så överdrivet att hela världen skrattar åt Israel. De har dragit fram terroristkortet, säger Mika Jämiä, befäl på Ship to Gaza, till Hbl.

Han är en av två finländare ombord.

Sjöblockaden utanför Gaza har pågått i flera års tid. En rapport från FN fastställde i fjol att blockaden är laglig. Samtidigt anmärker den på Israels "överdrivet" våldsamma agerande mot aktivisterna på fartyget Mavi Marmara 2010. Då dödades nio turkiska passagerare. En grupp experter på mänskliga rättigheter inom FN kom senare fram till att blockaden strider mot internationell rätt.

Framme om fem dagar

På onsdagen befann sig Ship to Gaza söder om Kreta.

– Just nu seglar vi i 5 knop och jag uppskattar att fartyget är framme om fem dygn. Stannar vi i någon hamn innan blir det i Egypten.

I går steg fem riksdagsledamöter ombord på Estelle utanför Kreta: bland dem svenska Sven Britton (S) och norska Aksel Hagen (SV). De övriga är två grekiska och en spansk parlamentariker. En kanadensisk parlamentariker fanns redan ombord.

– De anlände med gummibåt. Samtidigt närmade sig den grekiska kustbevakningen och ville genomsöka fartyget. Vi meddelade att de inte har rätt till det eftersom vi befinner oss på internationellt vatten. Via radion kunde vi höra att det talades hebreiska ombord på en trålare i närheten av oss.

Aktivisterna misstänker att israeliska underrättelsetjänsten håller Estelle under uppsikt.

Dessutom har aktivisterna upplevt indirekta påtryckningar från Israel. Ett exempel är hur svårt det var att få en försäkring inför resan. Slutligen beviljades Ship to Gaza en försäkring av ett ryskt bolag.

– I lördags fick vi ett samtal från Trafiksäkerhetsverket som meddelade att vi saknar försäkring.

Informationen kom från Israel via utrikesministeriet.

– Jag har sett ett brev på åtta sidor från israeliska juristföreningen där de hotar att åtala det bolag som ger oss en försäkring.

Det ryska försäkringsbolaget drog tillbaka försäkringen utan att meddela aktivisterna på Ship to Gaza.

Även Yuval Donio-Gideon, förstasekreterare på israeliska ambassaden i Helsingfors, uttalade sig om sjöblockaden.

– En terrororganisation styr Gaza, och vi kan inte vara säkra på vad som förs in i området sjövägen, sade han till Yle.

Här kan du följa fartygets rutt.