Foto: Lehtikuva/AFP/Mario Laporta. Bilden är tagen den 5 oktober då Ship to Gaza låg i hamnen i italienska Neapel.

Israel varnar Finland om Gazaskepp

Ship to Gaza-skeppet Estelle når Gaza om drygt en vecka. Nu har Israel varnat Finland angående Estelles planer. Skeppet seglar under finsk flagg och har två finländare ombord.

– Vi får utbildning i icke-våldsamt motstånd av israeliska ex-soldater, de har gett oss tips på vad vi inte ska göra, säger Mika Jämiä, befäl på Ship to Gaza till Hbl.

Estelle seglar med 16 personer ombord, bland dem finns även finländaren Veli-Matti Koivisto, två israeliska ex-soldater, en kanadensare samt norrmän och svenskar.

– I torsdags informerade Israel oss om att de är medvetna om Estelles planer och att de vidtar åtgärder om skeppet försöka bryta sjöblockaden runt Gaza, säger Risto Piipponen som är avdelningschef för Afrika och Mellanöstern på utrikesministeriet.

I går kontaktade UM befälet på Ship to Gaza och meddelade att det kan innebära risker för människorna ombord om skeppet når destinationen.

– Om Israel vidtar åtgärder måste de ta i beaktande att Ship to Gaza är ett civilt skepp med civila ombord. De borde undvika åtgärder som leder till farliga situationer för personerna ombord. Vi håller koll på var skeppet befinner sig och följer med läget, säger Piipponen.

Jämiä tar varningen med ro.

– För min del får de israeliska myndigheterna gärna kontrollera vår last. Men det är komiskt att Israel försöker få oss att se ut som terrorister.

Just nu befinner sig Estelle till havs utanför Kreta i Grekland. Nästa anhalt blir troligtvis Cypern, eftersom besättningen oroar sig för att grekiska myndigheter skulle stoppa skeppet. Jämia uppskattar att Estelle kan vara framme i Gaza om cirka en vecka.

Här kan man följa med Estelles rutt.

Läs mera i Hbl i morgon.