Foto: Leif Weckström. Jari Niemelä, Henrik Meinander, Pauline von Bonsdorff och kvällens kommentator Leif Jakobsson.

Staden blir aldrig färdig

Har staden en själ? Stora filosofiska frågor fick entydiga svar då Helsingfors universitets och Hbl:s nya föreläsningsserie körde i gång i går.

Tre professorer belyste ämnet på fyrtiofem minuter. Kan staden planeras, byggas och formas av människohand var huvudtemat för diskussionen.

– Ja, staden har en mångsidig ekologisk själ, inledde stadsekologen Jari Niemelä och fick medhåll av professorn i konstfostran Pauline von Bonsdorff som påpekade att en levande stad hela tiden förändras.

– Absolut, men det blir aldrig som man har tänkt sig, sade Helsingfors universitets professor i historia Henrik Meinander och gav ett konkret exempel på hur Unionsgatan, som en gång skulle vara gatan som förenar öst och väst blev ett museum efter att Kajsaniemigatan öppnades.

För allmänheten

Förebilden till föreläsningsserien är amerikanska TED talks som samlat miljoner tittare på nätet. I går hade omkring 80 människor samlats för att höra professorernas tankar.

Tanken är att öppna upp forskningen för allmänheten, enligt HU:s rektor Thomas Wilhelmsson.

Förutom panelmedlemmarna fick också publiken en möjlighet att ställa frågor. Efter de filosofiska konkretiserades flera frågor, till exempel hur allmänheten skulle kunna få en större möjlighet att delta i stadsplaneringen.

Jari Niemelä belyste problemet med att beslutsfattare och planerare inte alltid vet om var invånarnas favoritplatser är. Han poängterade att det är viktigt att man utreder det innan man börjar planera byggprojekt.

– Man måste utreda tills man kommer fram till konsensus eller i alla fall så att alla kan leva med beslutet.

Nästa föreläsning går under rubriken Det förlorade barndomslandet och arrangeras den 24 oktober.

Läs mer om programmet här.

VIDEO FRÅN DET FÖRSTA UNI:NU