Foto: Lina Enlund. Utvecklingschef Martina Harms-Aalto på Helsingfors universitet, historieprofessor Henrik Meinander och Hufvudstadsbladets biträdande chefredaktör Lena Skogberg utvecklar samarbetet.

Dialog om livsmiljö i Hbl-samarbete med universitetet

Kan byråkrater forma stadens själ från sin plats vid skrivbordet? Syns vår tids klassmarkörer i vad du äter på din tallrik? Det här är några frågor som Helsingfors universitet och Hufvudstadsbladet kastar fram i ett helt nytt multimedialt koncept som fått namnet Uni:nu.

Femton minuter. Så lång tid har varje föreläsare på sig för att få fram sin poäng i den nya föreläsningsserien Uni:nu. Serien kommer att strömmas live, men läggs också ut i efterhand på webben.
Historieprofessorn Henrik Meinander ser fram emot att föreläsa i femton minuter.

– Under den här tiden kommer jag att lägga fram två till tre viktiga saker.

Själv brukar han använda konst, bilder och statistik under sina föreläsningar. Utmaningen under korta föredrag är att inte helt förlita sig på Power Point-presentationer.

– Det värsta är om publiken eller föreläsaren börjar läsa från skärmen.

Upplägget med femton minuter liknar framgångsrika TED talks från USA. TED är en konferens där experter under fria former får upp till arton minuter på sig att tala. Sekvensen bandas in och läggs ut på webben. Många av klippen är omåttligt populära, som när Ken Robinson snackade om hur skolan tar kål på kreativiteten. Videon har setts över tolv miljoner gånger.

Stadens själ
Nu hoppas utvecklingschefen Martina Harms-Aalto på svenska ärenden vid Helsingfors universitet att Uni:nu lockar till sig en bred publik både på webben och i föreläsningssalen. Tanken är också att publiken får en chans att bolla idéer tillsammans med akademikerna.

– Det är viktigt att vi kommer ut i världen och visar att det händer spännande saker på svenska i universitetet, säger hon.

Snacka om livsmiljö i Uni:nu 
Serien ska strömmas live på webben. 
  • Föredragshållarna är akademiker och experter. De har femton minuter på sig att tala.
  • Det första snacket ordnas den 2 oktober då experterna får svara på frågan om staden har en själ, och om den kan planeras och formas av människan.
  • Den 24 oktober handlar om huruvida vuxna känner till barns och ungas livsmiljö. Har barnen förändrats eller är det snarare de vuxna som gjort det?
  • Om geografiska rötter spelar någon roll är tredje mötets tema. Den 13 november ger föreläsarna sin synpunkt på om svenskan i Finland kan både utvecklas och bevaras. Hbl:s chefredaktör Jens Berg är moderator.
  • Det sista mötet handlar om matkultur som klassmarkör. Den 4 december diskuteras det om hälsosam och ekologisk mat är ett privilegium.
  • Serien ordnas i stora föreläsningssalen i Helsingfors universitets huvudbyggnad på Fabiansgatan 33.
  • Föreläsningarna och diskussionen strömmas live och klipps även ned till inslag på webben i efterhand.

Det övergripande temat under de fyra mötena mellan akademiker och experter är livsmiljö. I del ett av Uni:nu ger professorerna Henrik Meinander, Jari Niemelä och Pauline Bonsdorff sin syn på hur en stads själ kan formas.

– Inom historien talar man om känslolandskap, och det begreppet tycker jag kunde appliceras på Helsingfors 2012. Beroende på vår bakgrund blir vår upplevelse av staden mycket olika.

Men våra upplevelser bildar en enhet och lämnar spår. Vi kan bidra till stadens känslolandskap genom handlingar och ord, säger Meinander.

Direktören för Svenska kulturfonden, Leif Jakobsson, som också är historiker med intresse för konst, design och urban kultur, kommenterar inläggen i del ett. Läs mer om programmet i de resterande föreläsningarna i faktarutan. 

Att Hufvudstadsbladet nu gör en nysatsning på vetenskap beror på att läsarna signalerat intresse. Uni:nu är ytterligare ett sätt för Hbl att närma sig läsarna.

– Tidningen befinner sig i ett dynamiskt skede. Vi har ordnat läsarseminarier, mediekaféer och litterära vandringar i år. Vi är ett aktivt mediehus som går ut bland folk, säger Hbl:s biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Helsingfors universitet har sedan tidigare samarbetat med mediehuset Sanoma om en föreläsningsserie på finska. Uni:nu är ett helt nytt koncept och helt frikopplad från den finska serien.