Alpo Harmaala (t.v.) och Reijo Mehtälä stavgår. Foto: Lehtikuva/Marjo Sormunen

Hemmaboende seniorer motionerar ofta för lite

Många kommuner har alldeles för lite motionsrådgivning eller -tjänster för äldre. Vaala kommun i Kajanaland hjälper äldre att röra på sig genom att göra hembesök hos över 70-åriga kommunbor.

Ensamstående Alpo Harmaala, 78, såg en notis i tidningen som fick honom att lyfta telefonluren.
I notisen framgick det att över 70-åringar kan beställa kommunens fritidsledare på hembesök för att göra upp ett motionsprogram.

–Jag tänkte genast att det här kunde var en bra grej. Jag har förut rört mycket på mig men efter att jag blev änkeman i fjol har jag rört mindre på mig, säger Alpo Harmaala.
Fritidsledaren kom redan samma dag. Nu har Harmaala även fått med sig grannen Reijo Mehtälä, 66.

–Meningen är att konditionen ska hållas bra och sinnet piggt, säger Mehtälä.
Parkinsons sjukdom har gjort honom mindre rörlig.

Vaala kommun i Kajanaland har drygt 3000 invånare. Kommunen vill uppmuntra över 70-åringarna att motionera. En tredjedel av kommuninvånarna är över 65 och största delen av dem bor hemma.

–Målet är att förhindra olyckor och fallolyckor och stävja de stigande utgifterna för specialsjukvård. Vi vill även att seniorerna kan bo hemma så länge som möjligt, säger kommundirektör Tytti Määttä.
Studier avslöjar att få som fyllt 75 rör på sig enligt rekommendationerna.

De svaga är förlorare

Många kommuner har för få motionstjänster för äldre. Äldreinstitutet uppger att förlorarna är i synnerhet de seniorer som bor ensamma hemma eller har svårt att röra sig.
Studier ger vid handen att det är just de här grupperna som skulle dra mest nytta av motion. De som inte rör på sig har en större risk att råka ut för fallolyckor och de behöver även mer vårdtjänster.
–Kommunerna erbjuder inte motion till dem som skulle dra den största nyttan av den. Motion kan minska behovet av tung hem- och anstaltsvård, säger Elina Karvinen på Äldreinstitutet.

En enda fritidsledare i Vaala kan inte åstadkomma underverk. Därför satsar kommunen på att utbilda släktingar och anhöriga samt anhörig- och hemvårdare till att hjälpa de äldre att motionera.

Pirkko Karjalainen, verksamhetsledare på Centralförbundet för de gamlas väl, anser att Vaalas modell är unik.
–Det lönar sig att passa in motion för hälsan i de äldres vardag. Hemvårdarna känner de äldre så det är bra att värva dem med i verksamheten.

Kommunen kan även grunda motionsgrupper för seniorer.
–Styrke- och balansträningar är viktiga för dem som åldras. Därhemma kan man fast använda apelsiner som tyngder, säger fritidsledare Jaakko Hannukainen.
Alpo och Reijo väntar ivrigt på sitt nya motionsprogram.

–Det är roligt att röra på sig tillsammans och samtidigt förbättrar man ju världen också, säger männen med en mun och skrattar.