Foto: EPA/Karel Prinsloo. Demonstranter och polis utanför amerikanska ambassaden i London.

Protester mot Muhammedfilm sprider sig

Attackerna mot amerikanska och västliga ambassader runt om i världen tilltar i styrka och omfattning. Muslimska böneledare manade till lugna protester men på flera håll sattes ambassader i brand eller stormades.

Folkmassor med tusentals människor samlades till våldsamma protester i bland annat Egypten, Libanon, Malaysia, Pakistan och Tunisien.

USA skickade extra marinsoldater till Jemen för att stärka säkerheten vid ambassaden där.

I Madras, Indien, greps närmare 90 personer efter att flera hundra människor kastat sten mot det amerikanska konsulatet.

I Sudans huvudstad Khartum samlades omkring 5 000 människor utanför Tysklands ambassad. Polisen sköt tårgas för att skingra folkmassan men lyckades inte hindra den från att bryta sig in på området. Byggnaden stacks i brand och den tyska flaggan ersattes med en islamistisk med orden "det finns bara en Gud och Muhammed är hans profet".

Därefter bussades demonstranter till den amerikanska ambassaden i utkanten av Khartum, där liknande scener utspelade sig.

Det var inte helt klart varför den tyska ambassaden angreps, men ett beslut i Tyskland att tillåta Muhammedkarikatyrer i gatuaktioner verkade spela in. Beslutet har kritiserats av Sudans utrikesdepartement.

Flera muslimska böneledare uttalade sitt skarpa ogillande av filmen under fredagsbönerna. Många manade samtidigt till lugna protester.

Exempelvis bad böneledaren Maolana Mohammad Salahuddin i Bangladeshs huvudstad Dhaka de 20 000 troende som deltog i bönen att "inte gå över gränsen i sina protester eller skada människor eller egendomar."

Omkring 10 000 människor samlades efter fredagsbönen där, brände amerikanska och israeliska flaggor och försökte ta sig till USA:s ambassad. De stoppades dock av polis.

Muslimska brödraskapet i Egypten drog tillbaka sin uppmaning till landsomfattande protester.

– I ljuset av de senaste dagarnas händelser har brödraskapet beslutat att bara delta i symboliska demonstrationer på Tahrirtorget, så att det inte sker mer förstörelse av egendom eller skador och dödsfall, sade generalsekreterare Mahmud Hussein.

– Att förolämpa profeten kan inte rättfärdigas som ett uttryck för yttrandefrihet, sade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan men tillade:

– Den (filmen) kan inte vara anledning till att attackera och skada oskyldiga människor.