Foto: EPA/Yahya Arhab

Demonstrationer på flera håll i arabvärlden

Säkerhetsstyrkor drev idag ut hundratals demonstranter som trängde sig in på USA:s ambassad i Jemens huvudstad Sanaa. Också i Egyptens huvudstad Kairo trängde sig arga demonstranter in på den amerikanska ambassaden, och liknande protester förekom i flera länder idag.

Demonstranterna var upprörda över den anti-islamska filmen Innoncence of Muslims, skriver AP.

Hälsoministeriet i Egypten uppger att sjuttio personer skadades när polisen försökte stoppa demonstranterna.

I Jemen var antalet skadade kring femton. Säkerhetsvakter försökte stoppa stormningen genom att skjuta i luften och öppnade sedan eld då demonstranterna trängde in på området.

Jemens ambassad i USA uppger att regeringen i Jemen fördömer attacken mot ambassaden.

Egyptens president Muhammad Mursi säger att han stöder fredliga demonstrationer men inte attacker mot ambassader.

USA:s ambassadör i Libyen dödades i en liknande attack i Benghazi i tisdags. USA har nu sänt två jagare till kusten utanför Libyen och skärpt säkerheten på sina ambassader runt om i världen.

Innan stormningen av amerikanska ambassaden i Jemens huvudstad avlägsnade demonstranterna ambassadsskylten på ytterväggen och tände eld på däck.

Inne på området halade de ned den amerikanska flaggan och tände eld på den.

Enligt al-Jazeera demonstrerade cirka 500 personer i Irans huvudstad Teheran idag, och protester rapporteras även från Tunisien, Gaza och Bangladesh.

Enligt AP uppmärksammades Innoncence of Muslims i Egypten efter att trailern dubbades till arabiska och lades upp på Youtube. Tillgången till trailern blockerades i går. I trailern framställs Muhammed som en bluffmakare, kvinnokarl och galning på ett sätt som uppenbart förlöjligar honom. I trailern visas också sekvenser där Muhammed har sex och kräver massakrar.

al-Qaidas mest aktiva gren finns i Jemen och USA är den största bidragsgivaren till den jemenitiska regeringens antiterrorismkampanj.