Foto: Lehtikuva/Mohammed Huwais

Skådespelare i kontroversiella filmen känner sig lurade

Den amerikanska skådespelaren Cindy Lee Garcia medverkade ifjol i en film som hon trodde handlade om ett ökenäventyr. Det visade sig ändå att filmen gör narr av profeten Muhammed, något som har fått muslimer i flera länder att demonstrera våldsamt.

Garcia säger till nyhetsbyrån Reuters att hon inte visste att filmen skulle förlöjliga profeten Muhammed.

–Det sades till mig att filmen utspelade sig för 2000 år sedan, säger Garcia.

Skådespelaren berättar att hennes repliker dubbades, alltså att någon annan spelade in repliker ovanpå hennes i efterskott. Garcias roll i filmen var att ge sitt barn till en karaktär som kallades mästaren George.

Tittar man på klipp från filmen på videotjänsten Youtube ser man att George blivit profeten Muhammed i den färdiga filmen. Ett tiotal andra skådespelare uppgav på torsdagen för nyhetskanalen CNN att också de har lurats gällande innehållet i filmen.

–Vi är djupt ledsna över de tragedier som skett, säger skådespelarna.

Den engelskspråkiga filmen spelades in i Kalifornien sommaren 2011. Då sades det att filmen var en äventyrsfilm som skulle göras med låg budget. Snutten från den färdiga filmen visar istället Muhammed som en ohyfsad kvinnotjusare.

Sam Bacile, producent till filmen, sade tidigare i en intervju för The Wall Street Journal att han med filmen ville visa sin syn på islam. Bacile är nu försvunnen.

Steven Klein kallar sig talesman för filmen och säger att Bacile håller sig gömd tills uppståndelsen lagt sig. Nyhetsbyrån Reuters har ändå inte kunnat kontrollera att det faktiskt är sant att Bacile, som säger sig vara från Israel men numera bo i USA, producerat filmen eller att han ens existerar.
Klein säger att han tror att Bacile är ett påhittat namn.

–Jag har träffat honom två gånger. Jag vet att han inte är en jude från Israel. Jag tror att han hittade på det för att skydda sin familj, som befinner sig i Mellanöstern, säger Klein.

SPLC, en folkrörelse som granskar hatgrupper, uppger att Klein kan knytas till högerextrema grupper. Klein förnekar det.

–De är idioter, säger Klein om SPLC.

Han tar inte ansvar för det våld som filmen gett upphov till. Klein konstaterar att det inte är hans ansvar att folk skadats och dött utan att det är de extrema islamisternas fel.