Martin Schibbye. Foto: EPA/ JONAS GRATZER / KONTINENT AGENCY

Persson och Schibbye har landat på okänd ort

Bara en timme in på det etiopiska nyåret lyfte planet med de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye ombord. Ett halvt dygn tidigare hade de benådats av Etiopiens regering.

"Johan Persson och Martin Schibbye har just landat på en plats där de kan få pusta ut" skriver de anhöriga i ett pressmeddelande.
"Vi är oerhört lättade och glada över att de är fria och att vi snart kan få återförenas allihop".

De vädjar om att de svenska journalisterna ska få vila och hinna träffa läkare innan de möter pressen.
"Vi skickar ut en inbjudan till presskonferens så fort vi vet att de orkar möta medier och svara på frågor. De vill inget hellre, men ber om ett par dagars tidslucka".

Under flygresan talade Martin Schibbye med TT:s utsända i telefon.

- Hej. Vi mår jättebra.
Schibbyes röst lät närmast uppsluppet lättad, och han pratade fort för att kabinpersonalen ville få honom att stänga av mobilen. De skulle alldeles strax upp i luften.

- Att komma ut i friheten var nästan en större chock än att fängslas, hann han ändå säga, och så var han noga med att tacka för allt stöd han och Johan Persson fått under fängelsetiden. Ett stöd som uppenbart har lindrat plågan.
- Det har varit som Alvedon.

Jansson och pilsner

Samtalet fördes på ambassadör Jens Odlanders mobiltelefon vilket tyder på att Sveriges Etiopienambassadör följde med de båda journalisterna hem till Sverige, eller i alla fall på en del av hemresan.

Jens Odlander ville inte — innan han lämnade över telefonen till Schibbye — säga vilken som var flygplanets närmaste destination.
Tidigare hade frigivningen firats på ambassadörens residens i huvudstaden Addis Abeba.

- Vi har tagit en pilsner och ätit Jansson, dessutom blåbärsmuffins, berättade Odlander då och bekräftade samtidigt för TT att Schibbye och Persson sedan 17-tiden lokal tid befunnit sig på residenset.

"Jag välkomnar att Martin Schibbye och Johan Persson benådats, kunnat lämnat fängelset och i just denna stund är på väg att också lämna Etiopien. Det är ett långt och tålmodigt arbete som ligger bakom dagens utveckling, och jag vill tacka också Etiopiens regering för detta. Min förhoppning är att detta kan vara inledningen till ett nytt och bättre skede i våra relationer", löd utrikesminister Carl Bildts kommentar sedan benådningen och frigivandet var ett faktum.

"Stort misstag"

Svenskarna framträdde också på måndagen i en intervju i etiopisk statlig tv och Martin Schibbye upprepade i inslaget vad han tidigare sagt under rättegången.
- Det var mitt livs största misstag, att ta mig in i landet utan riktiga dokument. Det kunde ha kostat oss våra liv.
- Som min kollega säger så var det ett stort misstag, sade Johan Persson.

De båda journalisterna har suttit nästan ett år i fångenskap efter att ha gripits i Ogaden i fjol. De dömdes till elva års fängelse för olaglig inresa och "främjande av terrorism". De överklagade inte domen utan hoppades i stället på den etiopiska nyårstraditionen att benåda fångar.