Persson och Schibbye på "gott humör"

Johan Persson och Martin Schibbye är "på gott humör" trots den etiopiske premiärministern Meles Zenawis bortgång.

 

På torsdagen träffade Sveriges ambassadör såväl de fängslade svenskarna som "flera prominenta personer" i landets ledning.

- De var ändå vid gott humör och fysiskt helt okej. Jag gick igenom olika händelser och gjorde en bedömning av situationen, berättar ambassadör Jens Odlander på telefon från Addis Abeba om mötet i fängelset med Persson och Schibbye.

Hans uppfattning är att Meles Zenawi, som dog i måndags, och efterträdaren Hailemariam Desalegn har samma inställning till journalisterna.

- Jag uppfattar det som att de var väldigt samkörda på det här ärendet.

Vad det betyder för chansen till en snar benådning säger Odlander inte. Enligt vad TT erfar var den dock nära förestående när Meles dog i måndags, men på grund av hans bortgång kan den bli fördröjd.

Mötte nye ledaren?

Odlander har träffat den tillträdande premiärministern många gånger eftersom denne även är utrikesminister.

- Det kanske är min främsta kontakt i landet i mitt arbete.

Ambassadören hade tidigare på dagen ett första tillfälle att möta Hailemariam efter Meles bortgång. Odlander var på begravningen för en annan nyckelperson i landet, den etiopisk-ortodoxa kyrkans patriark Paulos.

- Hela regeringen var närvarande, säger Odlander men tillägger att det "inte är kutym i diplomatin" att prata om exakt vilka man möter i alla lägen.

Nationalsorg

Två tillfällen till infinner sig snart. När som helst kan diplomatkåren inbjudas till nye premiärministerns installation i parlamentet. Sen väntar Meles begravning den 2 september.

I huvudstaden råder ett "chock- och sorgetillstånd", säger Odlander.

- Man känner det nästa i luften på gatorna här. Man har sett en fenomenal uppslutning av människor som lagt olika trätoämnen åt sidan.

Vore det då inte opassande när det råder nationalsorg att ta upp Schibbye och Persson? Ambassadören avböjer att svara på frågan.