Här är Svenskfinlands finaste koja!

Juryn har talat. Svenskfinlands finaste koja finns i Borgå. Jonathans, Marius och Adrians trädkoja vann den stora kojtävlingen.

BORGÅ
Drygt en meter ovanför marken uppe i en gammal buskpil finns kusinerna Jonathan Nymans och Marius och Adrian Widestams rödmålade koja. Kojan är byggd av gamla bräder och den vilar på tre stubbar. Pilen har fått nya grenar och en gren växer ut genom kojans fönster, så några krukväxter behöver barnen inte ha.

– Vi har två postlådor, en för brev och en som man kan skicka lappar upp i kojan med, berättar Jonathan, 6 år.
– Det finns en källare också, fortsätter Marius, 5 år.

Upp i kojan kommer man via en stadig stege. Den är tillräckligt stor för alla tre pojkarna och vid behov också en mamma.
Detaljerna är många. Pojkarna har både telefon, kaffekokare och allehanda verktyg i kojan, och på väggarna hänger egenhändigt målade tavlor. I en blomlåda utanför fönstret växer friska blommor; de har blivit utbytta segern till ära.

Det är pojkarnas morfar och farfar som hjälpt dem att bygga kojan, helt enligt pojkarnas anvisningar.
– Först var här bara ett golv, säger Jonathan.
– Och sen kom det mera och mera, fortsätter Marius.

Kojan är bra på alla vis. Någon luftkonditionering behövs inte eftersom den inte har något fönsterglas. En gammal vimpel från en sandskuta får fungera som dörr. Taket håller vatten så man kan leka i kojan också när det regnar.
Från kojan, som ligger längs ner i trädgården, har man utsikt över landsvägen.

– Jag brukar laga mat och se på trafiken. Ibland skrämmer vi folk som går på gångbanan, vi ropar bu när de går förbi, säger Jonathan.
Första pris i tävlingen är ett presentkort till möbeljätten Ikea. Jonathan, Marius och Adrian får fundera en god stund på vad de skulle behöva till sin koja. Pallar att sitta på har de redan, och en bra matta.

– Kanske ett litet bord, det skulle vi kunna behöva, säger Jonathan, och Marius måttar storleken med händerna.
Det lär bli en del pengar över.