Benjamin Suomela

Juryn våndades över sitt uppdrag

Över hundra bidrag tävlade om titeln Svenskfinlands finaste koja. Av dem gick femton till final. Så här utsågs vinnaren.

En till synes helt vanlig vardagsmorgon samlas juryn bestående av tre chefredaktörer för ett ärevördigt uppdrag: att utse Svenskfinlands finaste koja i KSF Medias sommartävling. Stundens allvar vilar över sällskapet.

För Tommy Westerlund, Västra Nylands chefredaktör, går tankarna först till de mindre lyckligt lottade kojorna som inte har kvalificerat sig för final. Många av de som röstar satsar så att säga på en vinnande häst.

– En koja som kommer på efterkälken i början kommer kanske aldrig i kapp.

Oavsett antalet röster lovordas alla deltagande bidrag för sin idérikedom och mångfald av lösningar. Jurymedlemmarna har själva blandade erfarenheter av kojbyggande:

– Jag bygger kojor hela tiden eftersom jag har en treåring hemma, säger Micaela Röman som chefar över Borgåbladet och Östra Nyland när hon inte är kojexpert. Då rör det sig ännu om mjuka inomhuskojor av filtar och kuddar, för säkerhets skull.
– Jag är ju så dålig snickare tyvärr, säger Tommy Westerlund, men jag har varit med och byggt på mitt eget hus, även om jag mest var hantlangare.
Hufvudstadsbladets chefredaktör Jens Berg har till och med gjort en kojrenovering på den egna tomten.
– Det fanns en trädkoja när vi köpte huset, men den satt så högt att vi flyttade ner den lite och byggde en ny terrass till den, säger han.

Avancerat poängsystem

Läsarna har hjälpt fram sina favoriter och nu är det upp till den enväldiga juryn att kora en vinnare bland dessa. Enligt ett avancerat poängsystem som hade gjort grundarna av Eurovisionen långa i synen kristalliseras tre bidrag ut bland de femton som tagit sig till finalen.

Ytterligare en omgång med hemlig röstning, och kusinerna från Borgå står som segrare. Jens Berg säger att vinnarbidraget har de klassiska elementen för en bra koja.
– Den är byggd i ett träd, det är återvinning och den är barnvänlig.
– Barnen själva har varit med och byggt den, med lite hjälp. Den ger inspiration och känns möjlig att bygga även om man inte känner sig så händig, säger Micaela Röman.
– Vacker men inte för prålig, sammanfattar Tommy Westerlund.

Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Borgåbladet och Östra Nyland tackar för alla fantastiska bidrag. Fortsätt snickra och ha en skön höst i slott och koja!