Tobias Zilliacus spelar kriminalkommissarie Joona Linna i Lasse Hallströms filmatisering av Lars Keplers Hypnotisören. Foto: Fredrik Hjerling/SF

Tobias Zilliacus i Oscarsbidrag

Hypnotisören kan vinna en Oscar. Lasse Hallströms film blir Sveriges bidrag till kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

På en högtidlig pressträff på Svenska filminstitutet avslöjades på torsdagen att Hypnotisören blir Sveriges bidrag till nästa års Oscarsutdelning. Filmen har varken haft svensk eller finsk premiär. I Finland går dramat upp på biograferna 12 oktober.

Hypnotisören är Lasse Hallströms första svenska film sedan Mer om oss barn i Bullerbyn och det är över 25 år sedan. Det är också den svenske Hollywood-regissörens första thriller.

Filmen bygger på Lars Kepler-thrillern med samma namn. Bakom pseudonymen står författarparet Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Andhoril. I huvudrollerna syns Mikael Persbrandt, Tobias Zilliacus och Lena Olin.

Nominerad tidigare

Det är inte första gången som Hallström förekommer i Oscarssammanhang. Första gången var vid 1988 års gala där han var nominerad för manus och regi till Mitt liv som hund. Tretton år senare gällde det regin i Ciderhusreglerna.

Nu ska Oscarskommitten avgöra om det blir en plats på galan för det svenska bidraget. De slutgiltiga nomineringarna presenteras 15 januari. Oscarsgalan arrangeras 24 februari.