Mario Draghi. Foto:LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOHANNES EISELE

ECB köper statsobligationer utan övre gräns

Europeiska centralbanken har beslutat att köpa euroområdets treåriga statsobligationer.

Enligt Mario Draghi  var beslutet inte enhälligt,ett land röstade emot. Enligt Draghi  gör Europeiska Centralbanken, ECB, allt för att hålla ihop euroomtådet.

Mario Draghi medger att det kan finnas en risk att programmet gör att länder i kris, som får ta del av ECB-stödköp, börjar finansiera sig allt mer med korta lån, medger Mario Draghi.

- Vi kommer att följa den utvecklingen väldigt noga, säger han.

Han tillägger att det borde ligga i varje regerings intresse att ha en skuldbörda med en god balans mellan korta och långa lån.

- Storleken på stödköpen kommer anpassas till de mål vi vill uppnå, sade Mario Draghi, som förklarar att hela eurozonens obligationsmarknad är utsatt för störningar.

- Vi kommer att göra vad som krävs inom ramen för vårt mandat för att försvara euron, upprepade han.

Han förklarade att programmet kommer att omfatta alla obligationer som har högst tre år kvar i löptid, oavsett om de hade tio års löptid när de emitterades.

Euron, som tidigare under torsdagen lyft till den högsta kursen på två månader mot dollarn, föll tillbaka något när Draghi presenterade detaljerna i programmet och svarade på frågor från journalister.

Enligt Draghi kommer ECB inte redovisa vilka räntenivåer man siktar på när man intervenerar på obligationsmarknaden.

En stor skillnad jämfört med tidigare skrinlagda stödköpsprogram, lanserade av ECB i maj 2010 och augusti 2011, är enligt Draghi att man nu kommer att se till att villkor uppfylls för att köpen görs. Dessutom kommer det bli mycket tydligare redovisat vilka stödköp som görs.

Ingen tidsram

Någon tidsram för det nya stödköpsprogrammet, som fått namnet OMT, vill Mario Draghi inte ange. För att Irland och Portugal, som redan har reformprogram med villkor från EU och IMF, krävs att de visar att de har tillträde till kapitalmarknaden innan ECB intervenerar med stödköp av deras statspapper.

Slutet på programmet är också en öppen fråga.

- Men om vi når våra mål, varför skulle vi fortsätta med detta? säger Draghi.

Han bekräftar att det fanns meningsskiljaktigheter i direktionen om hur hårda villkor som skulle krävas av berörda länder för att ECB skulle gå in med stödköp, men att diskussionerna inte var dramatiska och att beslutet fattades med en överväldigande majoritet.

 Sänkt tillväxtprognos

ECB har sänkt euroområdets tillväxtprognos för i år och nästa år.  

Totalproduktionen krymper i år till 0,4 procent, och nästa år är tillväxten 0,5 prosenttia.

Enligt ECB tar inflationen fart i år och nästa år.