Sverige sänker räntan med 0,25 enheter

Sveriges Riksbank sänker sin viktigaste styrränta med 0,25 procentenheter. Beskedet från riksbankschefen Stefan Ingves var oväntat, även om trycket på en sänkning var hårt.

 

Den så kallade Reporäntan, Sveriges viktigaste styrränta, sänks nu till 1,25 procent. Det viktigaste skälet till sänkningen är dystrare ekonomiska utsikter under hösten till följd av eurokrisen. Med en räntesänkning vill Riksbanken motverka att inflationen blir för låg, uppger bankens chef Stefan Ingves.

– Under sommaren har kronan stärkts snabbare än väntat och därtill har produktiviteten blivit oväntat hög. Inflationstrycket väntas därför bli lägre än vid bedömningen i juli, skriver Riksbanken i sina motiveringar.

Det svenska näringslivet och många ekonomiska experter i Sverige hade långt före Riksbankens besked radat upp flera skäl till att sänka räntan. Bland menade förespråkarna för en räntesänkning att det finns risk för en avmattning i ekonomin och att inflationen ligger klart under målet på 2 procent. Också facket hade talat för en räntesänkning.

Men det finns enstaka experter som kom med mothugg i debatten. Samhällsdebattören och liberalen Johan Norberg sade i Sveriges Radios P1 på torsdagsmorgonen att man tvärtom borde fundera på att höja räntan. Som skäl angav han bland annat att både statens och hushållens skulder ökar för mycket.