Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

Underskottet i budgeten sväller

Det blir mera lån för staten efter regeringens behandling av Finansministeriets förslag - underskottet steg från 6,6 till 7 miljarder. Åldringsvården får tio miljoner extra och skärgårdstrafiken är tryggad.

Personaldimensioneringen i äldreomsorgen landar på 0,5, det vill säga fem vårdare per tio personer.

Omsorgsminister Maria Guzenina och SDP:s riksdagsgrupp hade ursprungligen krävt 0,7.

Den slutliga siffran är samma som redan nu rekommenderas för anstalter där äldrevård sker dygnet runt. Det ges ändå två års respit så, att om dimensioneringen inte fått genomslag på frivillig bas 2014 så träder den i kraft som förordning 2015. Vid samma tidpunkt ska också kvalitativa regler förhandlas fram.

För hemvården och närståendevården ges ytterligare 10 miljoner vardera.

- Det lönade sig för mig att sätta min prestige på spel. Det blev en offentlig debatt och resultatet kan jag leva med, säger Maria Guzenina-Richardson.

- Egentligen var det en smidig process, säger statsminister Jyrki Katainen.

- Innehållet i äldreomsorgslagen var ju inte en fråga för själva budgetmanglingen, ändå fick vi fram skrivningar också för den.

Finansminister Jutta Urpilainen betecknar ungdomsgarantin, som träder i kraft 2013 och ska garantera att under 25-åriga eller under 30-åriga nyutexaminerade inte går arbetslösa mer än tre månader, som "historisk".

De pengar som fattades från skärgårdstrafiken är tryggade med 1 miljoner till jämfört med Finansministeriets förslag.

Däremot ska försvaret spara 69 miljoner jämfört med i år och jordbrukets anslag krymper med 19 miljoner jämfört med i år. Försvarets inbesparing motsvarar det som redan behandlades i försvarsreformen.
Enligt SFP:s ordförande, försvarsminister Carl Haglund gläds inte partiet åt att jordbrukspengarna minskar men det ska sparas i alla sektorer, säger han.

En höjning på nytt av hushållsavdraget, vilket SFP förespråkat, blev inte av. Haglund lovar dock återkomma till det under nästa ramförhandlingar i vår.

Budgeten går på omkring 54 miljarder. Underskottet blev 7 miljarder då Finansministeriet justerade prognoserna för skatteintäkter neråt.