Kommunförbundet: Budgeten belastar kommunerna

Kommunernas ekonomi pressas av regeringens nya budget, säger Kommunförbundets vice vd Timo Kietäväinen i en kommentar.

 

Regeringens budgetproposition ökar trycket på höjning av kommunalskatter och skuldsättning i kommunerna, enligt Timo Kietäväinen.

– Samtidigt som statsandelarna skärs ner ges kommunerna nya skyldigheter. Mest nya skyldigheter medför den nya äldreomsorgslagen, säger han.

Han anser att äldreomsorgslagen medför kostnader på omkring 200 miljoner euro per år, och att kommunerna borde få statsandelar på över hälften av beloppet.

Personaldimensioneringen kommer att öka nettokostnaderna för kommunerna med omkring 15 miljoner euro per år enligt Kietäväinen.

– I fortsättningen är det viktigt att staten och kommunerna tillsammans har ett helhetsgrepp om äldreomsorgen, säger han.

Vidare beklagar han att också andra beslut i budgetförhandlingarna ökar kostnaderna för landets kommuner.

– Det är en besvikelse att intäkterna från avfallsskatten trots allt inte tillfaller kommunerna från och med nästa år, trots att det helt klart är motiverat att de överförs till kommunerna.

Trots detta säger han sig ha förståelse för att det svåra ekonomiska läget kräver gemensamt ansvar, och att kommunerna kommer ta på sig en del av ansvaret.

– De offentliga uppgifterna kan inte utökas i nuvarande takt, kvaliteten på de offentliga tjänsterna blir lidande. Detta leder i sin tur till att de offentliga tjänsterna används bara av dem som inte har möjlighet att använda privata tjänster, säger Kietäväinen.