Det här trädet är inspirerat av en varm augustinatt. FOTO: Cata Portin

Stickad färgglädje täcker träd

Gamla kyrkoparken förvandlades till en sprakande karneval när närmare 70 träd kläddes med stickarglädje.

– Det tog ungefär två och en halv timme hänga upp det, säger Tina Nordqvist som tillsammans med sina vänner under sommaren stickat ihop verket "Augusti".

Hon kom till Gamla kyrkoparken genast klockan 10 på morgonen när evenemangen "Knit 'n' Tag'" öppnades. Äntligen var det dags att se vad hon och hennes kompisars skapelse skulle se ut på trädet som de bokat redan på våren. Slutresultatet är en kreation i midnattsblått med ugglor, stjärnor och runda bollar som hänger längs grenarna som lyktor.

– Det var det vi tänkte när kom hit i juni och satt oss ner under trädet, att det skulle passa med forneldarnas natt, säger Nordqvist. 

Kompisarna som träffas med jämna mellanrum för att sticka tillsammans hoppats på varmare väder, men som tur regnade det i alla fall inte.

Parkens träd pryds med allt från färggranna lapptäcken till sobra björkmönster – ett träd har delvis täkts med naturmaterial som vassa.

Där många träd är klädda hela vägen till marken var det vissa skapare som funderade på hur de kunde minimera risken för att hundar eller fulla män skulle bespruta stickningarna, som kommer att hänga kvar ända till den 27.9.

Välmående och påverkan
– Vi vill piffa upp den grå stadsbilden, säger Lotta Silfverberg som är informatör på Ungdomscentralen som arrangerat jippot i samarbete med garntillverkaren Novita, WDC och projektet "Unga formar framtiden".

Trots att projektet främst riktar sig till ungdomar är dagens evenemang ämnat för hela familjen – något som också syns på plats och ställe. Däremot är det sämre ställt med det manliga inslaget.

– Min man vågade inte komma med, han tyckte det var smått underligt att vi kommer hit och täcker in träd, säger Merja Kallio-Peltoniemi med ett smil.

Hon och hennes vänner är på plats för att klä sitt träd med verket "Miss Knitty", en hel tjej med armar och kjol.

Kolla in evenemanget Knit 'n' Tag som håller på i dag till 17, på plats finns bland annat en workshop för stickningsgraffitti, en dj och kaffeförsäljning. Själva verken hänger kvar i Gamla kyrkans park ända till slutet av septemeber!

Läs mer i söndagens Hbl!