Graffitiplanket vid Södervik Helsingfors kulturgärning

Priset, som delades ut för första gången, är 5 000 euro.

Mottagaren till erkännandet valdes ut av Helsingfors kultur- och biblioteksnämnd bland de förslag som stadsborna skickade in under hösten 2009. ”Graffitiplanket i Södervik är ett genuint nytt projekt i Helsingfors som stöder en mångfaceterad stadskultur”, konstaterar kultur- och biblioteksnämndens ordförande Johanna Sumuvuori. ”Det att planket har varit mycket populärt bland publiken och varit i flitig användning visar på att det har funnits ett stort behov av lagliga ställen för graffitimålning”.

Söderviks graffitiplank var storfavorit bland dem som föreslog kulturgärningar: den lades fram i 120 förslag. Stadsborna skickade in sammanlagt 460 förslag på pristagare. Priset kunde föreslås för en kulturgärning som har ägt rum i Helsingfors under år 2009 och som har gett en ny syn på saker, ändrat eller utmanat ett befintligt utrymme eller handlingssätt.

Utöver priset Helsingfors kulturgärning utdelades hedersomnämnanden till tre kulturgärningar som har utförts under 2009. Hedersomnämnandena gick till grundandet av en ny lokal för Musiikkiteatteri Kapsäkki i Vallgård, Oy Basso Media Ltd. som lyfter fram ungdomskulturen samt evenemanget OpenHouseHelsinki som öppnade dörrarna för stadsbor och besökare exempelvis till Iraks ambassad och andra ställen som man vanligen inte har tillgång till.
Dessutom föreslog stadsborna bl.a. folkmusikradion Tradio, Madonnas konsert, Picasso-utställningen, valborgsdansen med Vallilan Tango och Glaspalatsets Lantgårdstorg som årets kulturgärning. Priset Helsingfors kulturgärning delas följande gång ut i januari 2011.

HBL