Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Urpilainen sågar Rehns EU-kritik

Jutta Urpilainen är överraskad över Olli Rehns hårda kritik av de finländska åsikterna om euron och tänker tala med honom i enrum om saken.

EU-kommissionens vice ordförande Olli Rehns hårda kritik av den finländska eurodebatten fanns inte på dagordningen för SDP-ministrarnas sommarmöte, men partiordförande finansminister Jutta Urpilainen var inte nödbedd att kommentera kritiken.

– Det var ett överraskande uttalande. Jag pratar regelbundet med Olli Rehn och i de samtalen har han aldrig framfört liknande kritik mot Finlands linje. Därför uppfattar jag det lite som krypskytte.

Urpilainen vill inte spekulera i vad Rehn menar med att vissa politiker i EU-laget gör självmål och hon önskar att man i kommissionen i stället skulle uppskatta  att Finland har följt alla spelregler och håller fast vid en stram ekonomisk linje. 

Finansministern tillbakavisar också alla spekulationer om att Finland skulle förbereda ett utträde ur euron.

– Finland håller fast vid euron. Vi har också förbundit oss till att lösa eurokrisen och vi har kommit med många förslag till hur krisen kunde lösas, men klart är att vi har en stram linje i stödpolitiken och betonar  att samma spelregler ska gälla för alla, 

Urpilainen påpekar att andra kommissionärer inte har för vana att kritisera sitt hemlands EU-politik

– Det är överraskande att Rehn gör det och jag tänker nog prata med honom om saken eftersom han aldrig fört fram den här kritiken till mig personligen. Själv  följer jag principen om att budskap av den här arten framförs personligen och inte via medierna.

Europaminister Alexander Stubb (Saml) har sagt att Rehns kritik tas emot med ödmjukhet.

– Jag måste säga att Stubb med den kommentaren avslöjar ett helt nytt drag hos sig, konstaterade gruppordförande Jouni Backman (SDP).