Arkivbild/hbl

Rehn: Finland gör självmål med eurouttalanden

EU-kommissionens vice ordförande Olli Rehn kritiserar de eurouttalanden som gjorts i Finland på sistone. Om Finland vill framställa sig som ett land som tvivlar på sin roll inom den europeiska integrationen och allvarligt överväger att lämna euron har landets lyckats i sina syften, sade Rehn på ett ambassadörsmöte i Helsingfors idag, onsdag.

EU-kommissionens vice ordförande Olli Rehn kritiserar de eurouttalanden som gjorts i Finland på sistone. Om Finland vill framställa sig som ett land som tvivlar på sin roll inom den europeiska integrationen och allvarligt överväger att lämna euron har landets lyckats i sina syften, sade Rehn på ett ambassadörsmöte i Helsingfors på onsdagen.

Rehn, som också är ekonomikommissionär, tycker att Finland ger ett intryck av att vilja sabotera möjligheterna att rädda euron. Om landet trots allt vill behålla sin plats i det europeiska laget är det ett självmål.

Enligt Rehn har marknadskrafterna i New York med intresse följt debatten om euron i Finland. Rehn säger att man där ofta nämner Finland som landet som sätter igång processen genom att lämna eurosamarbetet.

–Där har man dragit slutsatsen att Finlands euroutträde redan står för dörren.