LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Stubb, Tuomioja i eldfängd debatt om euron

Ministrarna Alexander Stubb och Erkki Tuomioja är på kollisionskurs, Ben Zyskowicz kräver stopp för Greklandspengarna och Timo Soini vill splittra euroområdet. Diskussionen om eurons framtid blir allt livligare.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrovs besök var höjdpunkten under årets ambassadörsdagar i auditoriet i Riksdagens tillbyggnad, men i korridorerna var de senaste vändningarna i eurodebatten ett populärt samtalsämne.

Riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP) är förundrad över att eurokrisens allvar inte återspeglas i synen på EU som utrikespolitisk aktör.

– I utrikespolitiska inlägg kör man på och smäller med hängslena som om allt skulle vara som förr. Man tycks inte ha märkt att motorn, det vill säga ekonomin, trillat av för länge sedan.

Lämpligt inför ambassadörsdagarna krävde Samlingspartiets veteranpolitiker Ben Zyskowicz i tidningen Lapin Kansa att euroländerna entydigt säger nej till ett tredje stödpaket till Grekland.

– Finland ska hjälpa krisländerna om det behövs för att skydda vår egen ekonomi. Euroområdet klarar sig även om Grekland inte får mera stöd och det leder till Greklands konkurs och utträde ur euroområdet. Därför ska vi inte ge mer pengar, förtydligar Zyskowicz.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini konkretiserade för sin del partiets hållning i eurokrisen i tidningen Kaleva. Han vill nu att norra och södra Europa får olika valutor.

– Sydeuron skulle bestå av de länder som behöver hjälp, alltså Grekland, Spanien, Portugal och eventuellt Italien. Den norra unionen skulle bestå av Tyskland, Nederländerna, Baltikum och Norden, anser Soini.

Utrikeshandels- och Europaminister Alexander Stubb (Saml) poängterade för ambassadörerna att euron är ett oåterkalleligt val för Finland och att eurokrisen är en politisk kris som bör lösas med politiska medel.

– Euron är vår valuta, så har vi beslutat och det är nästan omöjligt att ta tillbaka. Om euron kollapsar måste vi förstås tänka på olika möjligheter men jag tycker inte om de nuvarande spekulationerna kring euron. Debatten har gått på villospår om den skadar euron.

Stubb gillar Soinis uttalanden bättre än sin partikamrats.

Läs mera i tisdagens tidning