Bundesbank kritiserar ECB


Den tyska centralbanken Bundesbank är kritisk till Europeiska centralbankens (ECB) planer på att stödköpa statspapper för att få ned lånekostnader för krisländer som Spanien och Italien.

I en månatlig rapport skriver Bundesbank att planen innebär att ECB i strid med EU-rätten finansierar regeringar med hjälp av centralbanken. Enligt tyskarna är detta förenat med "betydande risker för stabiliteten" och ett finanspolitiskt problem som är upp till regeringar och nationella parlament i valutaunionen att hantera.

Rapporten kommer sedan den tyska tidningen Der Spiegel skrivit, utan hänvisning till någon källa, att ECB överväger att införa ett tak för hur hög euroländernas obligationsräntor kan tillåtas bli — som riktmärke för när det är aktuellt för ECB att intervenera.

- I rent teoretiska och abstrakta termer skulle ett sådant tillvägagångssätt vara väldigt problematiskt. Men jag känner inte till något förslag i linje med detta, säger Martin Kotthaus, talesman för Tysklands finansdepartement, till Reuters.

På måndagen stod det också klart att Finland säger nej till nya grekiska stödpaket om landet inte genomför reformer. Beskedet kom samma vecka som Greklands premiärminister, Tysklands förbundskansler, Frankrikes president och Eurogruppens ordförande möts i Aten.