Författaren Mittu Vettenterä vill rätta fel som hon påstår ha förekommit i medierna om polisutredningen av boken Enkeli-Elisa. Foto: LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Enkeli-Elisas författare postade öppet brev till medierna

Bloggtexterna där föräldrarna ventilerar sin sorg över sin döda dotter har delvis skrivits av Minttu Venttenterä själv.

Författaren bakom boken Enkeli-Elisa, flickan som ska ha begått självmord efter svår mobbning, har lagt ut ett öppet brev till medierna på sin Facebooksida. Författaren Minttu Vettenterä vill rätta fel som hon säger förekommit i nyheterna om polisutredningen av boken.

Vettenterä säger att polisen inte ställde frågor om Elisas eller Elisas föräldrars identitet. Författaren medger ändå att föräldrarna i den form som de förekommer i en blogg aldrig existerat. Bloggtexterna där föräldrarna ventilerar sin sorg har förutom av föräldrarna även skrivits av Ventterä själv och en annan person. Hon säger att historien om Enkeli-Elisa bygger på verkliga personer, verkliga händelser och verkliga känslor.

Debatt om etik

Fallet Enkeli-Elisa lyftes fram i många medier efter att Helsingin Sanomat i sin månadsbilaga i början av juli publicerade ett reportage där man ifrågasatte flickans existens. Efter det exploderade debatten, som kom att handla dels om huruvida Vettenterä hittat på hela historien om den mobbade skolflickan som till slut tog sitt eget liv, och dels om pressetik och om mediernas bristande faktagranskning.

Både polisen och häradsåklagaren konstaterade att det inte förekommit något brott i samband med marknadsföringen av boken om Enkeli-Elisa.

HBL-FNB

Läs brevet på författarens Facebook-sida