Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa. Författaren bakom boken om Enkeli-Elisa.

Bloggtexterna om Enkeli-Elisa skrevs av författaren

Författaren till boken om Enkeli-Elisa medger att hon själv ligger bakom bloggtexterna som uppgetts vara skrivna av flickans föräldrar.

Det här framgår i polisens förundersökning som offentliggjordes i dag.

Enligt författaren har det som föräldrarna bidrar med sammanställts utgående från diskussioner som förts med ett flertal personer.

Åklagaren lade ner förundersökningen i dag. Häradsåklagare Veli-Matti Koponen och polisen var enhälliga om att det inte skett något brott i samband med marknadsföringen av boken.

Författaren Minttu Vettenterä håller fortfarande fast vid att Elisas berättelse i grunden är sann trots att den innehåller fiktiva detaljer.

– Det som är sanning om Elisa är att hon var en 15-årig flicka som begick självmord på grund av mobbning, sade författaren i förhör.

Polisen frågade hur det är möjligt att ingen lärare, elev eller annan person i flickans skola trätt fram och skingrat mystiken. Enligt Vettenterä har man velat hålla det så att det inte ska gå att identifiera flickan.

Inte överraskad

Författaren medgav i utredningen att hon inte lyft fram hur föräldrarnas texter uppstått. Hon anser ändå att hon har betonat det fiktiva i berättelsen.

Vettenterä säger att hon fört diskussioner med den riktiga Elisas föräldrar, trots att samtalen med mamman skedde på "ett mer allmänt plan". Hon medger att Elisas pappa inte tagit kontakt med henne för att få dotterns berättelse publicerad.

Bilderna från Elisas dagbok som publicerats på bloggen är enligt Vettenterä äkta.

– Det har gjorts vissa små ändringar, men innehållet i texterna är äkta.

Vettenterä uppger att hon haft tillgång till Elisas dagbok, men att hon inte har det längre.

I dag sade Vettenterä till FNB att hon inte var överraskad över beskedet att utredningen läggs ner.

– Det skulle ha varit ganska förvånande om polisen hade konstaterat något annat, sade hon.

Berättelsen om Elisa väckte debatt efter att flickans existens ifrågasattes i en artikel i Helsingin Sanomats månadsbilaga.