Lurendrejarna försökte lura 12 000 euro av Margaretha Berghell. Hon var på väg med pengarna från banken då hon ringde sin riktiga svärson och upptäckte vad som höll på att ske. Foto: Dan Andersson

Falska barnbarn åtalas nu i Sverige

Två misstänkta bedragare åtalas för att ha lurat eller försökt lura 137 äldre personer. Men de som utsatts för bedrägerierna i Finland är inte medräknade. Den finska polisutredningen är fortfarande halvfärdig.

Det är en av Sveriges största åldringsbrottshärvor som nu nystas upp. En härva som också har trådar i Finland. Men till skillnad från den svenska utredningen är den finska fortfarande oavslutad.

Två män, 47 respektive 44 år gamla, anklagas för att ha försökt lura till sig pengar av äldre genom att påstå sig vara barnbarn eller andra släktingar till offret. I Finland, främst i Helsingfors, är det omkring tio äldre finlandssvenskar som hört av sig till polisen. Några av dessa har faktiskt blivit av med tusentals euro.

Det svenska åtalet omfattar 137 personer mellan 80 och 100 år gamla som blivit utsatta för lurendrejarna. Två av offren är män, resten kvinnor.

– Med hjälp av en söktjänst på nätet har man kunnat lista alla personer på en ort som är mellan 80 och 100 år gamla. Sen var det bara att börja ringa runt, säger den svenska åklagaren Christer Sammens.

Bolaget som upprätthöll nättjänsten har nu avlägsnat den här sökningsmöjligheten.

Utredningen dröjer

Kommissarie Tapio Hyvönen vid Helsingforspolisen leder den finska utredningen. Han säger att det kommer att dröja några veckor innan förundersökningen är klar.

Bakgrund
Svenska bedragare
  • Många äldre finlandssvenskar har blivit utsatta för grova bedrägerier eller försök till grova bedrägerier.
  • En mansperson som talar svenska har ringt och låtsas vara en släkting till familjen. Mannen har snabbt behövt låna stora mängder kontanter - ofta till en påstådd bilaffär.
  • Mannen har sedan sagt att han skickat en kompis, eller bilhandlaren, för att hämta pengarna.
  • Bedrägerimönstret är detsamma i de uppmärksammade tillslagen i både Finland och Sverige.

– Vi misstänker att åtminstone den ena av de misstänkta i Sverige ligger bakom de finska dåden. Men då förundersökningen är klar får åklagaren ta ställning till om han eller hon delar polisens misstanke.

Det finns bevismaterial som på sannolika skäl binder den ena av de misstänkta gärningsmännen vid brotten i Finland.

Den finska polisen begärde tidigare att den svenska polisen skulle förhöra de misstänkta gärningsmännen angående de finska brotten. Men de erkände ingenting.

– Det gav inget som skulle ha hjälpt vår utredning framåt.

Skilda rättegångar

Att baka in de finska tillslagen i det svenska åtalet har enligt den finska polisen aldrig varit aktuellt. Kammar­åklagare Christer Sammens skulle i varje fall inte ha haft någonting emot det tillvägagångssättet.

– De får skicka över ärendena om de ska vara med, men jag kan inte gå in och tala om för en finsk åklagare hur de ska göra. Men det här borde väl egentligen samordnas.

– Det är nog så att finska ärenden behandlas i Finland, säger Tapio Hyvönen.

Den svenska rättegången börjar den 20 augusti. Grovt bedrägeri kan ge sex års fängelse i Sverige, men eftersom det rör sig om 137 åtalspunkter kan straffet bli ännu längre.

De misstänkta gärningsmännen greps i mars i Örnsköldsvik efter en polisjakt.

 

Läs de tidigare artiklarna om de falska barnbarnen här.