Lättad. Margaretha Berghell är en av dem som har utsatts för bedrägeriförsöken. I mars var det nära att lurendrejarna lyckades lura till sig 12 000 euro av henne

Falska barnbarn gripna i Sverige

Skojare som lurat äldre finlandssvenskar på pengar sitter nu sannolikt häktade i Sverige. Skojarna misstänks för att ha rest runt i hela Sverige och bedragit äldre personer på samma sätt som har skett i Finland.

Svenska polisen har gripit två personer som misstänks ha bedragit äldre runtom i Sverige. Skojarna, som har  låtsas vara släktingar till offren, sitter nu häktade i Gävle i väntan på åtal.

Bedrägerierna har pågått hela vintern och bedrägerimönstret är detsamma som har observerats i Helsingforsregionen och Åbo. Flera äldre finlandsvenskar har tidigare hört av sig till Hbl och berättat om hur en mansperson via telefon har försökt lura dem på stora mängder pengar.

Efter att polisen i Gävleborg i östra Sverige hade fått in flera tips och polisanmälningar om seriebrott mot äldre personer satte polisen i gång ett omfattande spaningsarbete.

Gripandet, som skedde i mitten av mars, fick dramatiska förtecken i och med en biljakt på motorvägen E4. En civil polisbil hade följt efter männen som började köra både vårdslöst och mycket fort. Efter en massiv polisinsats kunde de två personerna gripas i en vägspärr norr om Örnsköldsvik.

Nu nystas härvan upp och de båda männen kopplas till allt fler brott som alla ser likadana ut.

Pengar till bilaffär

Precis som de utsatta finlandssvenskarna har berättat för Hbl har männen låtsats vara barnbarn eller andra släktingar till sina offer. I svenska medier kallas bedragarna därför för de falska barnbarnen. Allt som oftast har de velat låna pengar av sina offer för en snabb bilaffär.

Bakgrund
Låtsas vara bekant
  • Många äldre finlandssvenskar har blivit utsatta för grova bedrägerier eller grova bedrägeriförsök.
  • En mansperson som talar svenska ringer och låtsas vara en släkting eller bekant till familjen. Mannen säger att han behöver låna pengar snabbt.
  • Bedragarna har varit aktiva i Finland i början av mars.
  • De två gripna männen misstänks ha lurat sina offer på samma sätt i Sverige. De har dessutom gjort många resor runt om i Sverige för lurendrejerierna. Därför ligger det nära till hands att de också besökt Finland på sina rövartåg.

Alla offer är över 80 år gamla.

Enligt Helsingforspolisen är tillvägagångssättet så liknande att det är fullt troligt att dessa personer ligger bakom bedrägerierna i Finland.

Kommissarie Tapio Hyvönen har just tagit över som spaningsledare för fallet. Han säger att man ännu inte har kunnat binda de här personerna vid brotten i Finland.

– Mönstren i de svenska bedrägerierna är så likadana att det finns skäl att misstänka att det är de här personerna som ligger bakom bedrägerierna i Finland. Tills vidare har vi inte kunnat bevisa detta men utredningen pågår.

Gjorde många Sverigeresor

Utredningsgruppen i Helsingfors samarbetar med den svenska polisen kring fallet. Den svenska polisen har inte tagit över de finska ärendena men finska polisen har begärt att de häktade personerna ska förhöras kring brotten som skett i Finland.

– Det finns en skälig misstanke på en av de två häktade vad gäller brotten i Finland, säger kommissarie Leif Berglund vid polismyndigheten i Gävleborgs län.

De finska ärenden som är en del av den stora svenska utredningen handlar tills vidare om tre fullbordade och tre försök till grova bedrägerier under perioden 1 till 5 mars.

Den svenska åklagaren Christer Sammens vet inte när utredningen är klar så att man kan väcka åtal. Han befarar att det kan dröja ända till hösten. Det är tills vidare öppet om de finska ärendena då kommer att ingå i den svenska rättegången.

– Gärningsmännen har gjort väldigt många resor, vi utreder en 14–15 resor och varje resa har inneburit nya brott. Det är också väldigt mycket stök kring telefontrafiken. De har använt många olika nummer och det tar tid att utreda, säger Sammens.

Männen har kommit över smycken och kontanter till ett värde som den svenska polisen säger tangerar en miljon i svenska kronor. Det vill säga långt över hundratusen euro.

Den svenska polisen utreder över 100 ärenden som är kopplade till fallet. Cirka 20 av dessa ärenden handlar om fullbordade bedrägerier, resten är försök.

De två misstänkta bedragarna, en 44-åring och en 46-åring, är hemmahörande i Stockholmsområdet och är tidigare kända för bland annat stölder och bedrägerier. De båda männen är på sannolika skäl misstänkta för seriebrott rörande grovt bedrägeri.