Ett spädbarn får vård på intensivvårdsavdelningen som för närvarande är evakuerad. Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Trångt för nyfödda på Barnklinikens evakuerade intensivavdelning

En röd lampa blinkar på intensivvårdsavdelningen för nyfödda på Barnkliniken i Helsingfors. Det betyder att bullernivån i rummet spräckt den tillåtna gränsen på 65 decibel. Avdelningens överläkare Sture Andersson säger att lampan blinkar så gott som konstant just nu.

–Det är trångt vilket leder till buller som kan vålla stress hos långtidssjuka babyer. Bullret stör förstås också föräldrar och personal, säger Sture Andersson.

Intensivvårdsavdelningen för nyfödda, K7, har sedan början av juli varit evakuerad till Barnklinikens uppvakningsrum. Som det ser ut nu pågår evakueringen fram till början av oktober.

De gamla utrymmena måste utrymmas eftersom personalen uppvisade symptom på grund av dålig inomhusluft. Andersson säger att spädbarnen inte låg i farozonen: andningsluften till kuvöserna leds in skilt på grund av infektionsrisken.

Nu är det utrymmesbristen som orsakar problem. Tidigare hade avdelningen tre behandlingsrum, nu bara ett.

Det finns personal och utrymmen för att vårda 11 babyer – i nödfall kan man vårda 14 nyfödda på avdelningen. Därefter måste man vända sig till andra städer, men tills vidare har det inte behövts.

Vården av alla svårt sjuka barn i Finland har koncentrerats till Barnkliniken i Helsingfors och Barnets Borg.

Dominospel

Eftersom ett av Barnklinikens uppvakningsrum nu behövs för intensivvård av babyer finns det färre uppvakningsplatser och operationssalar i bruk än normalt. I slutet av sommaren och i höst kan det leda till att operationer och ingrepp ställs in.

K7 är inte den enda avdelningen som berörs av renoverings- och evakueringsruljangsen. Den ortopediska och traumatologiska avdelningen K8 har evakuerats till tre olika ställen.

Tills vidare har den traumatologiska avdelningen fungerat normalt: om somrarna är de planerade operationerna få och det har inte heller funnits många överraskande fall. Då skolorna börjar i augusti kan situationen bli en annan – då brukar antalet olyckor och infektioner öka.

Överläkare Andersson konstaterar att jourberedskapen borde vara betydligt bättre då skolorna börjar än den är nu.

– I slutet av augusti måste vi ha en fungerande traumatologisk beredskap. I annat fall måste vi skjuta upp nödvändiga operationer, man försöker bara vinna tid och ingreppen måste i så fall betas av senare.

Andersson beskriver utrymmesruljangsen på Barnkliniken som ett dominospel som kommer att fortsätta ännu i ett par års tid.

– Det ideala skulle vara att K8 kunde placeras på ett ställe där avdelningen kan vara tills vi får ett alldeles nytt barnsjukhus, säger Andersson.

2015 flyttar intensivvårdsavdelningen för nyfödda åter till nya utrymmen, till Kvinnokliniken. Den ursprungliga K7-avdelningen vars renovering blir klar nu i oktober kommer då att bli ledig för andra inom Barnkliniken.

Eventuellt kunde till exempel organtransplantationsavdelningen K3 flytta dit – de nuvarande utrymmena har ventilationsproblem.