"Situationen på Barnkliniken är sämst i Finland"

De mest sjuka barnpatienterna i Finland vårdas i landets sämsta sjukhusutrymmen i Helsingfors, säger Läkarförbundet. Till exempel har den krävande cancervården och hjärtkirurgin koncentrerats till Barnkliniken och Barnets Borg.

Läkarförbundet vill snabbt råda bot på situationen.

– De nuvarande utrymmena förstör det som man får till stånd genom kunnande, säger Läkarförbundets vice verksamhetschef Risto Ihalainen.

Han säger att ansvaret ligger hos beslutsfattarna.

– Om man anser att sjuka barn inte är värda vård måste man kunna säga det politiskt klart och tydligt. Man kan inte skyffla över ansvaret till dem som försöker ge vården.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS styrelse fattade i april ett principbeslut om att bygga ett nytt barnsjukhus, men vem som ska sköta finansieringen på 150 miljoner euro är fotfarande oklart.

Jari Petäjä som är direktör för gynekologiska och barnmedicinska resultatenheten vid HNS säger att huvudansvaret ligger hos kommunerna i området, framförallt hos Helsingfors, Esbo och Vanda. En del av finansieringen kan också ordnas genom donationer.

– Jag tror också att staten deltar, men det är ännu inte säkert.

Petäjä vill inte närmare gå in på statens roll i projektet: en utredning om projektet mellan HNS och Social- och hälsovårdsministeriet har precis inletts.

Petäjä hoppas att byggandet av det nya barnsjukhuset inleds 2014, då det skulle stå klart 2018.

Omsorgsminister Maria Guzenina-Richardsons (SDP) assistent säger att ministern på sin semester inte kommenterar statens eventuella finansieringsandel i projektet.