Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Omtyckta N9 banar väg för Jollas Meego-telefon

Finländska operatörer gläder sig åt de tidigare Nokia-anställdas planer på att lansera en ny Meego-baserad smarttelefon.

Både DNA och Elisa är redo att ta in bolaget Jollas nya telefon i sortimentet, så länge varumärket och egenskaperna håller måttet. Nokias första och sista Meego-telefon N9 fick ett varmt mottagande och har fortfarande en hängiven skara entusiaster.

– N9 var en populär telefon som sålde bra innan Lumia lanserades. Konsumenterna har frågat efter telefonens innovativa pekskärm, säger vd Sami Aavikko vid DNA Kauppa.

Det som krävs för att lyckas är ett starkt varumärke och ett mångsidigt utbud av applikationer.

– Apparna är en viktig faktor i konkurrensen mellan bolagen. Också konsumenterna är intresserade, trots att de själva egentligen använder bara ett fåtal appar, säger Aavikko.

Vill veta prisklass

Konsumentchef Jan Virkki vid Elisa ser också fram emot lanseringen av Jollas nya telefon. Först vill han ändå veta mer om telefonens egenskaper och prisklass.

–Nya spelare får alltid plats på planen om egenskaperna och prisklassen håller måttet. Målgruppen är svår att avgöra i det här skedet, säger han.

Jolla meddelade i helgen att bolaget kommer att lansera en ny Meego-baserad smarttelefon inom ett halvår. Bolagets grundare var med om att utveckla N9-telefonen vid Nokia. Jolla har för tillfället kring 50 anställda, men företaget växer i rask takt.