Nytt utseende. Nokias Meegotelefon N9 använder ett användargränssnitt kallat Swipe. Jollatelefonen kommer ändå att se annorlunda ut. Foto: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ex-Nokiaanställda sjösätter Jollatelefon

Operativsystemet Meegos saga är inte all. Före detta Nokiaanställda ska presentera en ny smarttelefon under märket Jolla innan året är slut. – Finansieringen är inte ett problem, säger vd:n Jussi Hurmola till Hbl.

Det var tänkt att det Linuxbaserade operativsystemet Meego skulle bli Nokias nya huvudplattform. Men trots positivt mottagande av både användare och recensenter meddelade Nokia att Meego-telefonen N9, som började säljas i Finland i oktober, skulle bli den sista i sitt slag då bolaget gick in för att samarbeta med Microsoft. Nu ska en grupp forna anställda ta vid där Nokia slutade. Företaget Jolla grundades våren 2011 och deras första telefon presenteras redan i år.

Vd Jussi Hurmola berättar hur det här ska bli möjligt.

– Vi ska inte kopiera Nokia. Men Meego är ett öppet system och på det bygger vi vårt eget användargränssnitt. Förutom det behöver vi licenspaket från de stora aktörerna gällande standarder och annan grundteknologi. Det är helt normalt i dagsläget, även de stora aktörerna köper nyttjanderättigheter av varandra. Gällande hårdvaran finns det många tillverkare som erbjuder referensapparater som vi sedan kan ge en egen design. Det här möjliggör en snabb tidtabell med förhållandevis små investeringar.

Hurmola säger att Meego fick ett så överväldigande positivt mottagande att det inte varit svårt att hitta finansiärer för att fortsätta utvecklingen. I nuläget finansieras det 50 man starka Jolla av privatpersoner, både inhemska och utländska. Jolla satsar på att sälja sina telefoner globalt, tidtabellen för lanseringen i olika områden meddelas senare.

– I en del av världen är återförsäljarna starka, men till exempel i Europa och USA är det operatörerna som styr. En ny möjlighet är näthandel via de stora nätbutikerna. Vi planerar att använda alla tre kanaler beroende på världsdel.

Utan applikationer och ett ”ekosystem” är en smarttelefon i dagläget inte mycket värd. Det finns många applikationer med öppen källkod för Nokias N9 men Hurmola vill inte kommentera om de kan användas även i Jolla-­telefonerna.

– Det är ännu ett känsligt ämne. Men vi är fullt medvetna om vad konsumenterna förväntar sig av en modern smarttelefon. Vårt mål är att ha ett brett sortiment av applikationer och tjänster då telefonen lanseras. Det inbegriper kartor och positionsbestämning.

Tror du Jollatelefonen blir verklighet?

– Vi är ödmjuka och visst låter det som en nästan omöjlig uppgift. Men vi har slipat vår strategi i över ett år och har redan kommit över flera till synes omöjliga hinder. Om man tänker på den publicitet vi fick under veckoslutet i internationella medier då vi berättade om planerna, så känns redan det osannolikt.

Namnet Jolla, det har spekulerats att det är en gliring till Nokias vd Stephen Elops meddelande om att Nokia är en brinnande oljeplattform som måste evakueras?

– Nej. Jolla är ett litet företag som beger sig ut på världshaven. Namnet låter bra på många språk.

– Vi har i själva verket ett gott samförstånd med Nokia och jag vill tacka dem för mina tolv intressanta år i bolaget. Jag tror att jag talar för alla våra anställda som jobbat på Nokia.

Så du är inte bitter?
– Inte alls.