Universitetens kapitalinsamling har i det stora hela gått rätt till, men enligt Statens revisionsverk har felaktigheter ändå skett vid mer eller mindre alla universitet. Foto: Colourbox

Universiteten fick för mycket pengar av staten

Staten har betalat ut för mycket pengar till så gott som alla universitet, visar en granskning som Statens revisionsverk har utfört.

Det är fråga om felaktigheter i hur universiteten har tolkat statens motfinansiering. Kapitalinsamlandet som började år 2008 innebar att staten gav universiteten 2,5 gånger så mycket pengar som de har samlat in på egen hand.

Statens revisionsverk påpekar i sin granskning att universiteten har tolkat Undervisningsministeriet instruktioner om kapitalinsamling olika och att det finns bristfälligheter i redovisningen av insamlat kapital.

Granskningen gjordes hos bägge stiftelseuniversiteten, hos tio offentligrättsliga universitet samt hos Undervisningsministeriet.

– Vi har granskat de tolv största universiteten och funnit oegentligheter hos mer eller mindre alla universitet, säger ledande revisor Klaus Krokfors på Revisionsverket.

Enligt Krokfors har universiteten inte tydligt nog uppgett varifrån de egensinsamlade pengarna kommer, när de har fått pengarna eller till vilket syfte pengarna har getts.

Universiteten var endast berättigade till motfinansiering för genuint och nytt privat kapital.

Krokfors påpekar att det är svårt att uppskatta hur stora summor det gäller, men säger att det kan vara fråga om miljonbelopp.

Nu ligger bollen hos Undervisningsministeriet.

– Ministeriet meddelar i november om det behövs tilläggsbeslut för att universiteten ska betala tillbaka pengar, säger Krokfors

För de flesta universiteten avslutades insamlingen i juni 2011, men Tammerfors tekniska universitet har fått tilläggstid eftersom det påbörjade sin insamling senare än de andra universiteten.

Här är Revisionsverkets rapport.