ÅA och Hanken är inte oroliga över att behöva betala tillbaka pengar

Revisionsverkets granskning kring statens motfinansiering till universiteten oroar inte rektorerna vid Åbo Akademi och Svenska Handelshögskolan.

Enligt Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen var spelreglerna för universitetens kapitalinsamlingar tydliga. Kommunala pengar, stödstiftelsers pengar eller riktade pengar dög inte för att få motfinansiering av staten.

– Alla visste om detta och Åbo Akademi var noggrann med det. Det står i våra gåvobrev att pengarna går till det fria kapitalet, säger Mattinen.

Enligt Mattinen mottog ÅA vissa donationer som inte gav rätt till statens motpeng, men dessa donationer har ÅA tydligt bokfört skilt. Mattinen medger att ÅA prickades för ett litet fel som berodde på ett översättningsfel, men han tror inte att universitetet måste betala tillbaka något till staten.

Också Svenska Handelshögskolans rektor Eva Liljeblom säger att hennes högskola har sitt på det torra.

– Merparten av våra donationer kommer från företag och är alltså privata pengar.

Liljeblom är inte orolig över att Hanken ska bli tvunget att betala tillbaka något.

– Vi är en av få högskolor där alla våra donationer godkändes till 100 procent, säger Liljeblom.

"Vet var skon klämmer"

Jorma Mattinen vid ÅA tror sig veta var skon klämmer i revisionsverkets granskning.

– Det finns något universitet som har fått donationer av Fortum. Det är ett statligt bolag men samtidigt ett börsbolag. Är det då privata pengar eller ej? Det är en tolkningsfråga.

Åbo Akademi har fått en donation från Åbo Energi som är ett kommunalt bolag.

– Eftersom det är ett kommunalt aktiebolag satte vi den donationen i en skild kolumn och bad alltså inte om motfinansiering från staten för den donationen, säger Mattinen.