Foto: Tor Wennström

Halla-aho avgår

När riksdagens talmanskonferens samlades för att diskutera fallet Halla-aho kunde Timo Soini berätta att Jussi Halla-aho beslutat sig för att avgå.

Jussi Halla-aho (Sannf) meddelade om saken i ett pressmeddelande som publicerats på Hommaforum. Han föreslår att Juha Eerola (Sannf) utses till hans efterträdare.

På förmiddagen diskuterade gruppordförandena Jussi Halla-ahos position som förvaltningsutskottets ordförande.

Sannfinländarnas gruppordförande Pirkko Ruohonen-Lerner deltog inte i mötet. Därmed kunde en enhällig slutsats snabbt dras.

– Vi konstaterade att det här mötet inte kan fatta några formella beslut, men vår enhälliga analys är att Jussi Halla-aho inte kan fortsätta som ordförande för förvaltningsutskottet, berättade Jan Vapaavuori, ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp.

Bollen är enligt Vapaavuori  nu hos Sannfinländarna.

– Utskottsordförandeposterna har fördelats i förhandlingar mellan gruppordförandena. Vi har kommit överens om att  Sannfinländarna leder förvaltningsutskottet och det vill vi inte ändra på. Sannfinländarna bör nu utse någon annan än Halla-aho.

Om de inte gör det?

– Vår enhälliga åsikt är att Halla-aho inte kan fortsätta som förvaltningsutskottets ordförande och när vi alla utom Sannfinländarna anser det så är det en mycket stark viljeyttring i det här huset. Jag tror att Sannfinländarna nu förstår hur allvarligt det här är och jag litar på att förnuftet segrar.

Viljeyttringen noterades nästan omedelbart. När riksdagens talmanskonferens under talman Eero Heinäluomas (SDP) ledning samlades för att diskutera fallet kunde utrikesutskottets ordförande Timo Soini (Sannf) berätta att han har med sig ett brev i vilket Halla-aho meddelar att han avgår.