"Avsikten att föra fokus bort från eurokrisen"

I ett pressmeddelande på Hommaforum i dag skriver riksdagsledamot Jussi Halla-aho (Sannf) att han är utsatt för en ovärdig attack.

Enligt Halla-aho är det verkliga syftet med attacken att flytta uppmärksamheten bort från eurokrisen i Europa och de beslut som regeringspartierna fattat i samband med den.

"Speciellt betydelsefull och skenhelig anser jag tanken om att man inte får kritisera rättens beslut. En del av medlemmarna i talmanskonferensen, som Johannes Koskinen, kritiserade som justitieminister högljutt och offentligt högsta domstolens beslut."

Halla-aho medger att rättsväsendets auktoritet är en viktig sak i rättssamhället. Men:

"Rättsväsendet måste trots allt förtjäna respekten genom att göra lösningar som är konsekventa och som motsvarar den allmänna rättsuppfattningen. Vi rör oss på väldigt svag is om den respekten upprätthålls genom att förbjuda kritik och genom krav på att medborgarna blint tror att domarna är ofelbara. Det här kanske passar Kyrkostaten, men enligt mig passar det inte Finland."

Jussi Halla-aho meddelade i dag att han avgår som ordförande för förvaltningsutskottet, men att han vill sitta kvar som medlem.