Foto: Niklas Tallqvist

"Ha aldrig bråttom då ni renoverar"

I dag står Janita Ek vid sitt ännu ofärdiga hus och försöker kartlägga skadorna som byggarbetarna ställt till med.

Det var efter att ha hört om artikeln När renoveringen blir en mardröm på Hbl:s webbplats som Janita Ek beslöt att gripa till tangentbordet och berätta sin osannolika historia om hur ett bygge kan sluta i kaos även då beställaren gjort sitt bästa.

I september i fjol köpte Ek och hennes sambo ett rött trähus i Lappträsk. För att få plats för sig själva, de tre barnen och hunden Bono ville de bygga om kallvinden till beboeliga rum i samband med en takrenovering.

– Vi kollade olika byggfirmor på nätet, kontaktade en del och bad om flera offerter. Sedan tecknade vi ett kontrakt med ett företag som verkade pålitligt, erbjöd ett hyfsat pris och lovade göra arbetet på en och en halv, högst två månader. De sade också att de inom företaget hade yrkeskarlar för alla skeden av renoveringen, säger Ek.

Projektet inleddes i början av november och familjen såg fram emot att kunna ta den övre våningen i bruk strax efter årsskiftet. Men av de planerna blev det inget.

Ek visar Hbl runt i det fortfarande halvfärdiga huset. Efter sex månader är vinden fortfarande kall men om att någon arbetat där skvallrar högarna av bråte, de upprivna golven och de nya takstolarna som något sneda och med ojämna mellanrum sträcker sig mot åsen. På takkronans plats i vardagsrummet finns ett stort hål i taket där en av byggkarlarna trillade igenom. Det värsta är ändå regnvattnet som under höstregnen letade sig in i huset genom de slitna och dåligt fastsatta presenningarna.

– Innan kontraktet skrevs på frågade jag otaliga gånger om vädret skulle kunna påverka arbetet. Svaret var att nej, det påverkar inte. Men då de första regnen kom stannade arbetet upp. Det var inte många torra dagar de första en och en halv månaderna.
Ek säger att det droppade in vatten i köket, vardagsrummet, duschen och verandan. Hurdana skador vattnet orsakat inne i väggarna vill hon inte ens tänka på. Det kommer snart att klarna då en fuktmätning blir gjord.

Vad som gick fel
Då man granskar resultatet av byggarbetarnas arbete hittills står det klar att Janita Ek trots sina ansträngningar råkat ut för ett par verkliga rötägg inom branschen. Om hon i dag skulle börja planera renoveringen finns det ändå en del saker hon skulle göra annorlunda.

– Vid första mötet bestämde byggövervakaren att renoveringen av takstolarna och takåsen måste vara mer omfattande än vi tänkt. Men på det skrev vi inte ett nytt kontrakt utan kom bara överens med entreprenören om att materialkostnaderna skulle stiga. Det var ett stort misstag då vi nu ska reda ut ansvaret.

Hon är någorlunda nöjd med byggövervakarens arbete men säger att han borde ha haft mer skinn på näsan och varit hårdare mot byggarbetarna då han såg problemen.

Ek säger att man räknade med att hela renoveringsarbetet skulle kosta mellan 50 000 och 60 000 euro. Nu har man lagt ut kring 40 000 och arbetet som återstår är betydande.

– Vi har betalt alla räkningar utom den sista. Nu bryter vi arm med firman om vi kan godkänna arbetet mot att den förblir obetald. Sedan får vi försöka slutföra arbetet själva så långt pengarna räcker.

Efter alla sina erfarenheter har Ek några råd till alla som funderar på liknande renoveringsarbeten.
– Ha inte bråttom då ni vill börja renovera. Fråga bekanta vem de rekommenderar, anlita endast erfarna byggföretag med gott rykte och gör allting skriftligt.