Foto: Colourbox

När renoveringen blir en mardröm

Pengar som försvinner tillsammans med byggkarlen, undermåligt utförda arbeten eller projekt som aldrig påbörjas. Många människor verkar ha råkat ut för lurendrejare som prövar sina vingar som byggmästare. Nu samlar Hbl de här berättelserna.

I måndagens nummer av Ilta-Sanomat beskrivs hur renoveringen av sångerskan Sari Kaasinens frontmannahus blev en riktig mara. Kaasinen, känd från folkmusikgruppen Värttinä, köpte huset i augusti i fjol. Byggnaden var i grunden i gott skick men rummen krävde en grundlig renovering.

Kaasinen fick tips om en byggföretagare och arbetet kom igång, till en början utan problem. De skrev inget kontrakt utan kom överens om att man skulle precisera vad som skulle ingå i renoveringen medan arbetet framskred. Byggkarlen, som använde titeln byggmästare trots att han egentligen var en timmerman, lovade sköta om all kommunikation med myndigheterna.

Det var i början av oktober som Kaasinens misstankar om att allt inte stod rätt till vaknade till liv. Golvet i toaletten hade renoverats fel och när det reparerades på nytt blev det inte bättre. Efter det kunde Kaasinen inte längre få tag på den så kallade byggmästaren.

Senare visade det sig att största delen av el- och VVS-arbetena måste göras om och att myndigheterna inte fått några dokument om renoveringen. Kaasinen räknar med att hon förlorat 66 000 euro.

Polisen har lagt ner utredningen av fallet. Enligt åklagaren är det omöjligt att fastställa vad som skett eftersom det inte finns något skriftligt entreprenadavtal.

Har du själv skräckexempel på bygg- och renoveringsarbeten eller har du tvärtom erfarenheter om projekt där allting löpt som smort. Dela gärna med dig av dina erfarenheter eller hör av dig till oskar.skogberg@hbl.fi.