Foto: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Vehviläinens bostadsaffär med Ilmarinen till åklagaren

Härvan kring verkställande direktören Mika Vehviläinens bostadsaffärer går till åtalsprövning. –Det här nog en riktigt pinsam situation för företaget, säger Timo Rothovius som är ordförande i Aktiespararnas riksförbund.

 -Har Vehviläinen fria händer att tänka på företagets bästa eller tvingas han tänka på annat, säger Timo Rothovius.

Enligt honom kan brottsmisstankarna mot Vehviläinen innebära att det blir svårt att förhandla med potentiella partner för framtiden.
Helsingforspolisen uppgav på tisdagen att Vehviläinens bostadsaffärer med Ilmarinen går till åtalsprövning. Han misstänks för tagande av muta i näringsverksamhet. Enligt Ilkka Koskimäki som leder utredningen är det flera personer som är misstänkta för givande av muta.
Helsingin Sanomat uppger att Ilmarinens vd Harri Sailas och före detta styrelseordföranden i Finnair, Christoffer Taxell, finns bland de misstänkta.

Sailas är även styrelseordförande i Finnair.
Polisen förhörde 15 personer under utredningen, men alla misstänks inte för brott. Alla misstänkta har nekat till skuld.
Den misstänkta bostadsaffären genomfördes i januari förra året. Enligt uppgifter i offentligheten kom Finnair och Ilmarinen ungefär samtidigt överens om att bygga ett nytt huvudkontor för Finnair.

Vehviläinen nekar

Mika Vehviläinen ville inte svara på några frågor, men kommenterade misstankarna i ett kort pressmeddelande. Han uppgav sig vara nöjd med att ärendet utreds noggrant.

–Jag väntar tillitsfullt på åklagarens prövning. Jag har inte tagit emot gåvor i någon bemärkelse utan har alltid strävat efter att agera enligt lagar och regler, skriver Vehviläinen.

Harri Kerminen, vice styrelseordförande i Finnair, betonar att Vehviläinen har styrelsen bakom sig.
–Det ligger i företagets och de andra parternas intresse att ärendet utreds grundligt och snabbt, säger Kerminen.
Ilmarinen, som sålt bostaden till Vehviläinen, anser att inget brott begåtts. Styrelseordförande Jussi Pesonen uppger att vd Harri Sailas har styrelsens förtroende. Ilmarinens informationsavdelning meddelade i sin tur att Sailas inte vill kommentera ärendet.
Taxell gick inte heller att nå.

Hautala kritisk

Utvecklingsminister Heidi Hautala (Gröna) är ansvarig för ägarstyrningen i statligt ägda bolag. Enligt henne kan Vehviläinen inte fortsätta på sin nuvarande post om han åtalas i bostadsfrågan.

–Om åtalsprövningen leder till att åtal väcks försvagas verkställande direktör Vehviläinens ställning och möjlighet att leda Finnair. Då måste man dra de naturliga slutsatserna, sade Hautala per telefon till FNB från Tanzania på tisdagen.
Hon anser att samma sak gäller för Harri Sailas. Trots de hårda orden uppger Hautala att Vehviläinen har hennes stöd som vd.
–Finnair lever i svåra tider. Jag hoppas inte på något som helst ledarvakuum i bolaget

Bakgrund

Förundersökningen om Finnairs vd Mika Vehviläinens bostadsaffär med pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen är klar.

Vehviläinen gjorde sin bostadsaffär med Ilmarinen samtidigt som Finnair och Ilmarinen kom överens om att bygga Finnairs nya huvudkontor.

Ilmarinen köpte Finnairs verkställande direktörs bostad i Helsingfors för ett pris som ansetts högt. Vehviläinen har sedan hyrt den som tjänstebostad.

 

 

Åklagaren kommer att syna den bostadsaffär Finnairs vd Mika Vehviläinen gjorde med pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen. Polisen misstänker honom för tagande av muta i näringsverksamhet.

Vehviläinen nekar i ett pressmeddelande till att han skulle ha tagit emot mutor.

Enligt Helsingin Sanomat misstänks Ilmarinens vd Harri Sailas och Finnairs tidigare styrelseordförande Christoffer Taxell för givande av muta. Ilkka Koskimäki som leder förundersökningen säger till FNB att flera personer misstänks för givande av muta, men vill inte säga hur många de är, vilka de är eller vilken ställning de har.

Under förundersökningen förhörde polisen 15 personer, men bara en del av dem misstänks för brott. De misstänkta har bestridit att de skulle ha begått några brott.

Polisen misstänker att syftet med affären var att favorisera Vehviläinen.
–Det att den här affären över huvud taget blev av och hur det slutliga priset bestämdes och villkoren för affären är den favör som den här undersökningen handlar om.

Koskimäki säger att gränsen för misstankegraden skäligen misstänkt överskreds redan i och med att affären gjordes.
Vehvilärinen sålde sin bostad till pensionsbolaget Ilmarinen i januari ifjol. Enligt uppgifter i offentligheten kom Finnair och Ilmarinen överens om bygget av Finnairs nya huvudkontor ungefär vid den tidpunkten.