Arkivfoto. Lehtikuva/ Sari Gustafsson

Polisen inledde förundersökning av Vehviläinen bostadsaffärer

Kriminalpolisen i Helsingfors har inlett en förundersökning av Finnairs vd Mika Vehviläinens bostadsaffär. Ärendet utreds som misstänkt mutbrott.

Mika Vehviläinen gjorde sin bostadsaffär med Ilmarinen samtidigt som Finnair och Ilmarinen kom överens om att bygga Finnairs nya huvudkontor. Förutom Vehviläinen är eventuellt också några andra misstänkta, rapporterar MTV3.

Kriminalinspektör Ilkka Koskimäki berättar att förundersökningen nyss har inletts och han avslöjar därför inte vilka som är misstänkta.

–Utgångspunkten för förundersökningen är denna mycket konstiga och exceptionella bostadsaffär. Nu utreds Ilmarinens motiv för affären och om det har påverkat Finnairs affärskontakter med Ilmarinen, säger Koskimäki till FNB.

Brottsrubriceringen är givande av muta i näringsverksamhet. Koskimäki säger att polisen inledde förundersökningen på eget initiativ.

Ilmarinen köpte Finnair vd:n Vehviläinens  bostad i Helsingfors för ett pris som ansetts högt. Vehviläinen har sedan hyrt den som tjänstebostad.

Ilmarinen är Finnairs fjärde största ägare.

Heidi Hautala, utvecklingsminister med ansvar för statens ägarstyrning,  sade då att om  arrangemanget gjorts på marknadsvillkor och eventuellt jäviga parter hållit sig utanför beslutsprocessen har inget fel begåtts.

Finnairs vd Mika Vehviläinen lämnade sedan pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinens förvaltningsråd. Vehviläinen sade sig vara ledsen för att hans bostadsaffärer påverkat Finnairs rykte.

– Om jag nu stod inför samma beslut skulle jag handla annorlunda, sade han då i en intervju. .

Vehviläinen har sagt att diskussionen om kopplingarna mellan Ilmarinen och Finnair visat att det behövs mera öppenhet. Lösningar som enligt lagens bokstav kan vara rätta är inte nödvändigtvis kloka, säger han i en tidigare publicerad intervju.

Vehviläinen kommenterar att polisen inlett en förundersökning av bostadsaffären i ett pressmeddelande.

– Jag tycker det är bra att bostadsaffären blir fullständigt transparent så att alla får vetskap om vad som hänt, säger Vehviläinen.

Han beklagar den osäkerhet som har rått bland Finnairs kunder och personal. Vehviläinen försäkrar också att han kommer bistå polisen i deras arbete och påpekar att han inte medvetet handlat fel.

–Jag är övertygad om att jag har handlat korrekt och enligt lagar och bolagets processer även om jag, som jag också tidigare har konstaterat, med facit i hand skulle agera annorlunda och öppnare i dag, säger han.