Chefsåklagaren Solveig Wollstad och ledande utredaren Borje Sjoholm. Foto: EPA/Stig-Åke Jonsson

40-åringen vägrade svara på de svåra frågorna

När den åtalade 40-åringen i går framträdde i Malmö tingsrätt för första gången vägrade han svara på åklagarens tuffaste frågor.

 

Det första förhöret med 40-åringen som står åtalad för tre mord och tolv mordförsök rätade inte ut några frågetecken – snarare tvärtom.
Fram träder bilden av en åtalad som godtyckligt leker katt och råtta med åklagaren. 40-åringen besvarade de flesta frågorna med: Inga kommentarer.
 
Biträdande åklagaren Håkan Larsson inledde med att ställa en rad besvärliga frågor om de vapen som hittades hemma hos 40-åringen när han greps 2010.
40-åringen berättade att hans vapenintresse väcktes när han bodde hos sin österbottniska far i Florida, USA, åren 1996-99.
– Den amerikanska kulturen inspirerade mig, sade han.
 
Men det var först efter hemkomsten till Malmö som han blev medlem i en skytteklubb. Så småningom köpte han också flera vapen. Bland annat den Glock 19, som åklagaren i Malmö försöker koppla till flera av serieskjutningarna.
– Glocken köpte jag på en ingivelse. Det är ett billigt, västerländskt vapen av hög kvalitet, sade 40-åringen.
 
Fler pistolpipor 
När mannen fick frågor om hur det kommer sig att polisen fann en pistolpipa som kan kopplas till mordet på Trez West Persson, 20, bytte han taktik.
– Inga kommentarer, svarade han på de flesta av åklagarens frågor.
 
Han hävdade att de pistolpipor som polisen beslagtagit i hans bostad inte är hans. Däremot vägrade han peka ut de personer som han anser ha planterat de utbytbara pistolpiporna i bostaden.
I tidiga polisförhör har mannen sagt att han varit väldigt noggrann med sitt vapen. Han har aldrig lånat ut det. Nu ändrar han sin historia.
 
Biträdande åklagaren undrade om han inte bara hittar på saker i hopp om att komma undan med en lögn.
– Nej, svarade mannen korthugget.
Efter det kom åklagaren inte längre med pistolspåret.
– Jag måste ju kunna förstå dig, vädjade åklagaren, men förgäves.
 
Med pistol i banken
Lite bättre gick det när åklagaren ställde frågor om de förklädnader som polisen beslagtagit i 40-åringens hem. Man har hittat peruker, lösmustascher, färglinser, rånarluvor och löständer.
 
40-åringen beskrev hur han av eget intresse sysslat med någon form av hemsnickrad beteendevetenskap. Han har maskerad rört sig bland människor för att se hur de reagerade, men också för att lära sig kontrollera den egna adrenalinnivån. Bland annat hade han sökt kontakt med polis och gått in på banken med en pistol i fickan.
– Jag har försökt befria mig från den ofrivilliga känslan av nervositet inför olika maktstrukturer, sade han.
 
Åklagaren däremot ville bevisa att rollspelet bara varit en förberdelse för de dödsskjutningar som 40-åringen är misstänkt för.
 
Obeskrivlig saknad
En stor del av den andra rättegångsdagen ägnades åt mordet på Trez West Persson 2009.
Hennes mamma Jeanette West Persson berättade om hur seriekytten ödelagt familjens tillvaro. Trots att det gått 2,5 år sedan mordet saknar hon dottern varje dag.
– Det går inte att fylla den spricka som hon lämnat efter sig.
 
– Jag sitter här för Trez skull. Hon stod alltid upp för sina vänner. Hon hade ett så vackert inre. Jag tror inte att hon riktigt förstod hur vacker hon var. Saknaden är obeskrivlig, sade mamman.