Chefsåklagaren Solveig Wollstad och ledande utredaren Borje Sjoholm. Foto: EPA/STIG-AKE JONSSON

Åtalspunkterna mot Malmöskytten lästes upp

Den 40-åriga misstänkta kommer att höras i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt i morgon. I dag hördes hans försvarsadvokat som sade att 40-åringen förnekar att han var på plats när morden och mordförsöken skedde.

Försvarsadvokaten sade också att 40-åringen inte är rasist och att de motiv som åklagaren uppger inte fanns. 

När 40-åringen i förmiddags kom in i säkerhetssalen var han klädd i en vit skjorta och ljusa jeans och tittade sig nyfiket omkring. Han verkade ganska nervös och satt och plockade på med saker på bordet. 40-åringen har inte själv yttrat sig ännu.

Åklagaren började läsa upp åtalspunkter. 40-åringen är misstänkt för tre mord och tolv mordförsök och enligt åklagaren var det bara en tillfällighet att det inte blev fler dödsoffer.

Åklagaren kunde också berätta att 40-åringen erkänt ett av morden för en av sina vänner. 40-åringen hade hotat vännen och sagt att han tar livet av honom om han går till polisen.


Det spelades också upp ett dramatiskt telefonsamtal från gripandet allhelgonahelgen 2010. Under samtalet hör man att polisen ringer 40-åringen varpå han undrar hur han ska veta att det är polisen när det inte syns något nummer.

Polisen ber 40-åringen överlämna sig till polisen. 40-åringen är mycket misstänksam och tittar ut genom titthålet i den mörka trappuppgången. Polisen ber honom hålla händerna väl synliga när han överlämna sig. Samtalet bryts när 40-åringen grips. Rättegången väntas bli en av de mest uppmärksammade i svensk kriminalhistoria.

Förhöret med den misstänkte börjar i morgon, tisdag. Två timmar har reserverats för det.

– Det ska bli spännande att höra om han tänker säga något alls, i polisförhören valde han att tiga, säger Hbl:s Markus West som bänkat sig i tingsrätten i väntan på rättegången som inleds 9.30 finsk tid.

Fem dagar har reserverats för rättegången.

Tre mord och tolv mordförsök

Det första mordet skedde i juni 2003. Kooros Effatian, 66, hittades död, skjuten i bröstet hemma i sin soffa. Sju år senare hittade polisen den mördades nyckelknippa hemma hos 40-åringen. Han har uppenbarligen samlat troféer från en del av sina dödsoffer.

I juli samma år mördades Firas Al-Shariah, 23, när han var på väg ut genom dörren från sitt hem. Efter det tog mördaren en paus i sin mordorgie till oktober 2009.

Trez West Persson, 20, blev det tredje mordoffret. Trez är det enda offret som inte har invandrarbakgrund.

40-åringen har erkänt mordet på Trez West Persson för en vän. Enligt vännen gillade han inte att svenska kvinnor sällskapade med invandrarkillar.
Den åtalade har också berättat om morden för sin psykolog. Enligt psykologen sade han: ”Det gick så lätt, så jag gjorde det igen.”

Obesvarade frågor
Det finns många obesvarade frågor om seriemördaren i Malmö. Vem är 40-åringen? Vad drev honom till att skjuta och döda invandrare? Vad rörde sig i hans huvud?
En del av de här frågorna får vi förhoppningsvis svar på under de 25 dagar som rättegången pågår.

Hbl skrev om den misstänkte mannen för första gången i november 2010, bara timmar efter att polisen hade gripit honom. 40-åringen, som är född i Växjö, Sverige, har en pappa som kommer från Österbotten. På sin hemsida, som nu är stängd, skrev 40-åringen om sina finlandssvenska rötter.

”Jag är av finlandssvensk härstamning”, skrev han stolt.

Föräldrarna skilde sig när han var två år och fadern emigrerade till USA. Den åtalade växte upp tillsammans med sin mor och en sju år äldre syster. 1990 hittades systern död i en knarkkvart i Malmö, dödad av en överdos.

Systerns död innebar en svår chock för brodern. Hennes död fortsatte att plåga honom i åratal. När polisen bröt sig in i 40-åringens bostad beslagtog de hans stridsväst. I en av fickorna hittade man systens fotografi.

– Hennes död måste ha varit ett enormt slag. Hon var en central individ i hans liv. Jag vet hur han grät när han ringde och berättade om hennes död, har pappan berättat för Expressen.

Opererad i huvudet
40-åringen opererades i huvudet som barn. Kirurgen gick in genom skallbenet och tömde de slemsäckar som tryckte mot hans hjärna. Den åtalade kallar operationen för en trepanation på grund av vattenskalle, men något belägg för det finns inte i hans sjukjournal.

40-åringen beskrevs under sina tidiga skolår som en intelligent elev.

I högstadiet hade han goda betyg, men i gymnasiet gick någonting snett. Betygen rasade, utom i musik där han fortfarande hade toppenbetyg. Han är en skicklig musiker som själv byggde sina basgitarrer.

Den bild som man får av den misstänkte serieskytten, som vuxen, är minst sagt motstridig. Ibland beskrivs han som en man som inte känner sig hemma någonstans. Han trivs bäst för sig själv.

Bland musikvännerna är det en annan bild som växer fram:
– När man träffas var han inte svår att prata med. Det var inte en kuf som satt hemma på rummet, säger en musikervän till Sydsvenskan.

Han drömmer om jobb, fru och barn. I flera repriser reste han till USA för att bo hos sin far. Som vuxen har mannen svårt att få jobb. För det mesta nolltaxerar han. Han började studera till sjuksköterska 2003, men hoppar snart av studierna. En tid frivilligjobbade han på Stadsmissionen och till slut fick han med Arbetsförmedlingens hjälp jobb på ett tandteknikföretag.

Men inte heller där kom han till sin rätt. Våren 2009 sjukskriver han sig och snart får han diagnosen Aspergers syndrom. Han återvände inte till jobbet efter sjukskrivningen.
Samma höst mördas Trez West Persson.

Högerextremist
Förundersökningen mot mannen är 8 000 sidor lång. Eftersom han inte har erkänt dåden saknas en fullständig bild av vilka hans motiv var.

40-åringen är ingen Anders Behring Breivik. Han fortsätter att blåneka och han har inte skrivit något som tillnärmelsevis liknar den norska massmördarens manifest.
Skånepolisen har dock beslagtagit hans dator och med hjälp av den har de kunnat kartlägga mannens kontaktnät. Han har varit en flitig besökare på numera nedlagda bloggen Politiskt inkorrekt, en sajt med många främlingsfientliga inlägg. Han har röstat på Sverigedemokraterna, men ogillar deras pro-israeliska hållning.

I polisförhören har mannen sagt att han varken är rasist eller högerextremist. En vän, som också förhörts av polisen, ger en helt annan bild. Han talade om invandrare som ”apor” och ”svartskallar”. Judarna tycks ha varit hans särskilda hatobjekt. Överallt såg han judiska konspirationer.

De som står honom allra närmast tycks ha svårt att ta till sig att 40-åringen skulle vara Malmös seriemördare:

”För mig är det obegripligt att det skulle vara min son som gjort någonting sånt här”, säger mamman i polisförhören.