Människorna på bilden har inget samband med texten. EHTIKUVA / AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

Arbetslöshet oroar fransk familj

Nathalie Souan och Pierre Lagarde vill se en sak från Frankrikes nästa president och regering: landets ekonomi och sysselsättningen måste bli bättre.

Den ekonomiska nedgången har haft konkreta följder för familjen. Pierre var tidigare chefredaktör för en motortidning, men han avskedades för ett par år sedan. Efter det har han skrivit bil- och ekonomireportage som freelancer för bland annat Le Monde och Le Figaro.

Nathalie har kvar sitt jobb på Frankrikes största bank BNP i Paris, men där har personalnedskärningar genomförts under den senaste tiden.

Familjen söker efter en ny bostad eftersom hyran för deras nuvarande hem, 2300 euro i månaden, blivit för hög för dem.– Och utöver det har vi barnen, säger Pierre.

Pierres barn från hans tidigare äktenskap är över 20 och har flyttat ut, men Nathalies 14-åring Mathieu bor fortfarande med sin mamma. Paret har också ett gemensamt barn 2,5-åringen Martin. Bostadsjakten har pågått i ett år.

– Bostadssituationen i Paris och andra stora städer är katastrofal, säger Nathalie.

Arbetslösa och freelancers har det svårt eftersom efterfrågan är så stor och hyresvärdarna föredrar personer med trygga fastanställningar.

"Sarkozy har ingen inrikespolitik"
Souan och Lagarde följer noga med ekonomins utveckling genom sina jobb, men paret säger att krisen kom som en överraskning för många.– Fransmännen börjar nu först förstå att vi är inne i en stor kris och på branten till konkurs. Man har verkligen slutit ögonen från verkligheten, säger Nathalie.
Hon säger att en orsak är att president Nicolas Sarkozy knappt gjort något för inrikespolitiken eller speciellt ekonomin.
– Under de senaste fem åren har arbetslösheten knappt diskuterats alls. Sarkozy har nog talat om invandring och andra bisaker, men han har inte haft någon plan för ekonomin.

Nathalie säger att hon kommer att rösta på socialisternas kandidat François Hollande för att få en ändring. Pierre uppger att han lät bli att rösta redan i den första omgången och att han inte heller kommer att bege sig till vallokalen i den andra.
Ingen av kandidaterna i år har övertygat honom.
– Folk har upplevt de ekonomiska problemen mycket konkret, och nu skyller man på Sarkozy. Men på måndag början man kanske förstå att felet ligger i att världen har förändrats, säger han.

Sonen i privat skola
Trots det är paret relativt optimistiska över Frankrikes och hela Europas möjlighet att stiga upp ur krisen. Nathalie säger att hon speciellt tror på den yngre generationens kapacitet att skapa en ny och mer flexibel ekonomisk modell.
Men för att det ska bli verklighet borde skolorna bli bättre.
Paret Souan-Lagarde säger att skolorna lider av brist på reformer, som orsakats både av facket och av Sarkozys nedskärningar.

14-åringen Mathieu har nu flyttats över till en privat skola eftersom det var för mycket problem i den kommunala skolan.
– Lärarna var hela tiden borta och nivån på utbildningen var inte speciellt hög, säger Pierre.

Privatskolan betyder ytterligare en räkning till för familjen – 1 500 euro i året.  Familjen söker billigare bostad och hoppas på bättre ekonomi