Sarkozy fiskar där han kan

Stopp på Schengen är knappast nog.

Opinionsundersökningarna ger socialisternas kandidat François Hollande en klar seger över den sittande president Nicholas Sarkozy i den andra och avgörande omgången av det franska presidentvalet.

En förlust vore en ordentlig prestigeförlust för Sarkozy. Ingen sittande president har förlorat ett omval sedan François Mitterand besegrade Valéry Giscard d'Estaing 1981.
Sarkozy har räknat ut att han inte har mycket att hämta på vänsterflanken så han blickar högerut i stället.
För att plocka röster av Marine Le Pen, högerkandidaten och den mest uttalade företrädaren för nationalistiska värden, skärper Sarkozy tonen mot invandrare och den fria rörligheten inom Europa. Enligt Sarkozy har Frankrike för många invandrare. Landets integrationspolitik har misslyckats och han är redo att stänga Schengengränsen om inte gränsbevakningen skärps inom de närmaste 12 månaderna.
Man får hoppas att sådana uttalanden handlar om valfläsk. För det är väl ingen annan än den franska regeringen som är ansvarig för integrationen? 
Antalet immigranter vill Sarkozy skära ner från 180 000 till 100 000 per år.
Idén är inte ny. För ett par år sedan kom överhuset i det brittiska parlamentet med ett förslag till ett invandringstak för Storbritannien. Också Hollande vill i samråd med företagare avtala om hur många jobbsökande invandrare Frankrike ska ta emot årligen.
Sarkozys utspel kan vara ett försök att tvinga andra europeiska länder att ta emot flyktingar som söker sig till Frankrike. Ett ökat gemensamt ansvar betonades av Frankrike och Italien i samband med den arabiska vårens flyktingvåg i fjol.